Jelenlegi hely

Beszámoló: DAC-Slovan 1:1 (1:1)

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 25 - 21:15 | DAC hírek
Két gólt rúgtunk, a Slovan egyet sem, mégis pontosztozkodás lett a rangadó vége. Kružliak öngóljával szerezte meg a vezetést a címvédő, majd Balić még ugyanabban a félidőben egy szépségdíjas szabadrúgással kiegyenlített. Több gól azonban nem született, bár mi álltunk közelebb az újabb találathoz. A lényeg viszont, hogy nem történt trónfosztás, és továbbra is vezetjük a bajnokságot.
Beszámoló: DAC-Slovan 1:1 (1:1)

Talán a legvérmesebb szurkolók sem emlékeznek rá, hogy játszottunk-e már valaha mérkőzést ilyen zavaros felvezetéssel. Lesznek nézők, nem lesznek? Lesz tesztelés, nem lesz? Lesz-e egyáltalán meccs, és ha igen, ki fog játszani a Slovanban? Ki lesz a bíró? – kérdésekből volt egy rakat, a MOL Aréna kapuin pedig lakat. A lényeg, hogy végül mégiscsak megrendezték a rangadót. A 11. forduló slágermeccsére visszatért a kezdőbe a Nagymihályban nem játszó Kružliak, Davis, Schäfer trió. Elől pedig a megszokott csatársor készült arra, hogy roham alá vegye a címvédő kapuját.

A Slovan annak ellenére is erős kezdőt tudott összekalapálni, hogy a pozitív tesztet produkáló játékosok és stábtagok miatt a meccs elhalasztását kérte, és kérdéses volt az is, milyen összeállításban lép egyáltalán pályára. A címvédő vezetőedzője, Darko Milanič sem utazhatott el a találkozóra, ifj. Ivan Kmotrík klubalelnök ugyanakkor a kispadról követte a mérkőzést. Így testközelből szemlélhette, ahogy csapata az első valamire való lehetőséget gólra váltotta. A 26. percben Weiss iramodott meg a bal szélen, és erőből betett labdájába olyan szerencsétlenül ért bele Kružliak, hogy az a saját kapujába vágódott – 0:1. Kružliaknak ez volt a második öngólja ebben a szezonban. A Slovan vezető találatát megelőző játékpercekben kevés látványos elemet villantot fel a két csapat. Schäfer lövése szolgál rá az említésre, melyet egy Kalmárral való szép összjáték előzött meg. Ezt leszámítva egyik oldalon sem dominált a támadójáték.

Kružliak balszerencsés mozdulata után azonban kezdtek egyre pontosabbá válni a passzok és a támadásbefejezések. A 29. percben Kalmár bombázott rá egy szabadrúgást, de túl nagy volt a távolság ahhoz, hogy Greifet zavarba hozza a löket. Három perccel később Nono kaszálta el sárga lapot érően Zsoltit, s mivel kapitányunk fájlalta még a lábát, ezért átengedte a rúgás jogát Balićnak. És milyen jól tette! A horvát ugyanis a kapufa segítségével kiegyenlített – 1:1. Greif hiába nyújtózkodott, nem tudta már útját állni a labdának. Balić pedig ezzel a meseszép találattal utolérte a házi góllövőlistán Eric Ramirezt.

Nem húztuk ki ezzel a Slovan méregfogát, a 36. percben ugyanis Njiének kellett óriásit mentenie Weiss elől. Az égszínkék támadó Čavrić beadása után pofozta kis híján a hálónkba a labdát. A félidő hajrájában Nono távoli pontrúgása kerülte el a kapunkat, a másik oldalon pedig Balić megpattanó próbálkozása hozta zavarba a pozsonyi kapust, de nem annyira, hogy bevédje a tisztes távolból megeresztett lövést. Az első félidő kevés góllal kecsegtető helyzetet, és kiegyenlített játékot hozott.

Egyik csapat sem változtatott a második játékrészre, melynek elején Čavrić pocsékul fölé lőtt labdájának tapsolhattunk. Az már annál bosszantóbb volt, hogy nagyon szabadon hagytuk a Slovan játékosát. Sokkal szebb és ígéretesebb volt az a gyönyörű akció, mellyel Divković és Schäfer hozta gólhelyzetbe Ramirezt. Ha nincs Greif, átvehettük volna a vezetést. Divkovićnak jött meg közben a lövőkedve: az 55. percben szögletre vágódott a labdája, rögtön utána pedig Greifet tornáztatta meg – ez is bement volna! A mérkőzésnek ebben a periódusában abszolút uraltuk a játékot. A 61. percben Kalmár játszotta magát tisztára egy csellel, a lövésnél viszont már nem sikerült kellően leszorítania a labdát.

Ifj. Ivan Kmotrík közben olyan vehemensen dirigálta a Slovant a kispadról, mintha legalább négyszeres A-licences edző lenne. Pedig nem több, mint a klubtulaj fia… Csak az arcát védő maszk miatt nem tudtuk leolvasni a szájáról, mi volt a véleménye a 69. percben, amikor Ratao ziccert hibázott. Szerencsénkre Jedlička a lehető legjobb helyen várta a labdát. Két perccel később már Bernd Storck ajkát hagyhatta el néhány cifra német szó, amikor Müller fejese tartott gólt érően a kapu irányába, de Greif ismét jeleskedett. Német védőnk helyzetét egy Blackman számára megítélt szabadrúgás előzte meg, a Slovan kapusa újfent nagy helyzetben bizonyított. Pár pillanattal utána Abena ért kézzel a labdához a 16-os vonalán, de Kráľovič játékvezető néma síppal továbbot intett, és nem ítélt szabadot a javunkra.

A második félidőben sokkal acélosabb támadásokat vezettünk, és ellehetetlenítettük a Slovan támadásait. Negyedórával a befejezés előtt Balić keltett zavart a vendégvédelemben, de a befejezésnél már pontatlan volt, és fölé lőtt. Egyre gyorsabban peregtek a percek, mi pedig vártunk a kínálkozó lehetőségre. Ilyen volt, amikor a 81. percben egy precízen kidolgozott szabadrúgáskombináció végén Ramirez kanyarított kapu fölé. Pedig milyen pazar támadás volt! 

A Slovan továbbra sem tudott támadásba lendülni, de nekünk is már csak két lehetőségünk maradt a végére. Sajnos egyikből sem esett gól. A 90. percben Greif tenyerelte ki Kalmár szabadját – a labda jól csapódott a léc alá, de ezúttal is a kapus örülhetett. Majd a meccs utolsó momentumaként Njie kapáslövését vágták ki a védők a gólvonalról. Jóval több gólhelyzetünk volt a második félidőben, mint a bajnoknak, de ezúttal be kellett érnünk a döntetlennel.

Idén március 1-jén remiztünk utoljára bajnoki meccsen. Akkor a Zsolnával játszottunk egy 2:2-es döntetlent. Azóta közel nyolc hónap telt el, s most ismét kénytelenek vagyunk megosztozni a pontokon. Panaszkodni igazából nincs okunk, mert az alapszakasz felénél járva két ponttal vezetjük a bajnokságot. A Slovan elleni mérkőzés megmutatta, hogy valóban kemény küzdelem vár még ránk a folytatásban, ugyanakkor azt is láthattuk, hogy ez a Slovan – a mainál több szerencsével – legyőzhető ellenfél. A pontgyűjtést jövő héten vasárnap folytathatjuk a Szered ellen, melyet a bajnokság nyitómeccsén 6:0-ára múltunk felül. Valami hasonlóval most is kiegyeznénk.

Edzői értékelés:

Bernd Storck (DAC): „Mielőtt a meccshez hozzászólnék, szeretnék pár szót fűzni a találkozó előtti történésekhez. Meglepődtünk, amikor az ellenfél összeállítását megpillantottuk, mert olyan információnk volt, hogy meggyengülve érkeznek hozzánk. Ennek ellenére a legutóbbi meccshez képest csak egy változás volt a kezdőjükben. A kispadjuk sem volt gyengébb a megszokottnál. El kell fogadnunk a rendelkezéseket, és alkalmazkodnunk kell a helyzethez. Hagyni kell élni a futballt. Elfogadjuk, és megértjük, hogy az ellenfelünknek nélkülöznie kellett ma az edzőjét. Olyat is láttunk már több meccsen, hogy a koronavírus miatt néhány játékos kimarad a keretből, de játszanunk kell tovább. Mindenkivel szemben felelősen kell viselkednünk, aki a labdarúgásban dolgozik. Folytatnunk kell a munkát, akkor is, ha tudjuk, hogy ez akár velünk is megtörténhet. Taktikailag nagyon fegyelmezetten játszottunk, nem engedtük, hogy sok helyzetet alakítson ki a Slovan. A pozsonyiak ellen vívott első meccsemhez képest sokat fejlődtünk. Némi szerencsével meg is nyerhettük volna a találkozót, ehhez ugyanis megvoltak a helyzeteink. Főleg a második félidőben domináltunk. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, mindkét oldalról jó meccs volt a mai. Látszott, hogy a liga két legerősebb csapata feszült egymásnak. A nagy játékerőt képviselő pozsnyiak ellen jól teljesítettek a srácok, így például Njie is, aki 19 évesen remek teljesítménnyel rukkolt elő.”

Stanislav Moravec (Slovan): „Jó meccset láttunk, sok helyzettel. Egy szép akció után szereztük meg a vezetést, az ellenfél pedig egy védhetetlen szabadrúgásból kiegyenlített. Mindkét csapat győzelemre játszott, végül döntetlen lett a vége. Nagyon nehéz héten vagyunk túl, néhány játékosunk nem állt készen, és ez a kondíción is megmutatkozott a második félidőben. Dunaszerdahelyen mindig nehéz játszani, örülünk, hogy nem térünk haza üres kézzel. Az egy ponttal elégedettek vagyunk. Megyünk tovább, és küzdünk az elsőségért.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 1:1 (1:1)
Fortuna Liga, 11. forduló, MOL Aréna, 2020.10.25., 16:00
Játékvezetők: Kráľovič - Hancko, Hrčka
Góllövők: 34. Balić, ill. 26. Kružliak (öngól)
Nézőszám: nézők nélkül
Sárga lap: 39. Kružliak, 47. Davis, ill. 32., Nono, 70. De Marco, 88. Rabiu
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Njie, Balić, Schäfer - Divković (90. Fábry), Ramirez, Kalmár (K)
Slovan: Greif (K) - Pauschek, Abena, Bajrić, De Marco - Nono (78. Rabiu), Holman - Čavrić (90. Lovat), Weiss, Ratao (78. Moha) - Medved

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 53% : 47%
Lövések: kapura: 7:2, mellé: 5:3
Szabadrúgás: 17:25
Szöglet: 8:6
Les: 4:1

dac1904.sk

Címkék: DAC, Fortuna liga