Back to top

Beszámoló: DAC-Nagymihály 2:1 (1:0)

Publikálva: 2021, február 27 - 19:49
Megszereztük idei első győzelmünket. Klasszikus gólvágóink helyett ezúttal Kružliak és a csereként pályára lépő Andzouana szállította a találatainkat, a végén bekapott tizenegyes már csak sebtapasz volt a nagymihályiaknak.
 Beszámoló: DAC-Nagymihály 2:1 (1:0)

Három héttel ezelőtt egy felkészülési mérkőzésen már összemérte erejét a két csapat. A MOL Akadémián megrendezett meccsen gólnélküli döntetlen született. Egy ilyen eredménnyel ezúttal senki sem lett volna igazán elégedett, főleg azt követően, hogy az első két tavaszi fordulóban csak két pontot szereztünk. Bernd Storck ezért semmit sem bízott a véletlenre, és a kisebb sérüléséből felépült Kalmárt is a kezdőbe nevezte. A német mester ezúttal a 4-4-2-es formációt választotta, elől Ramirezzel és a két tavaszi meccsen két gól szerző Nicolaescuval.

A mérkőzés első nagy helyzetére nem kellett sokat várni, már az ötödik percben megszerezhettük volna a vezetést. Beskorovainyi adott be a szélről, majd Divković kanalazta vissza Ramireznek a labdát, de nem tudta azt a kapuba juttatni. A vendégek az első percekben csak keresték a játékszert és önmagukat is, mi pedig kihasználtuk indiszponáltságukat. Divković szöglete után Beskorovainyi magassági fölényét kihasználva lefejelte a labdát, Nicolaescu pedig Kružliakot kínálta meg egy gólpasszal, aki köszönte szépen, és Marković mellett a hálóba lőtt – 1:0. Ez volt védőjátékosunk második, a MOL Arénában viszont az első bajnoki gólja csapatunk színeiben.

A bekapott találat sem sarkallta nagyobb erőbedobásra Jozef Majoroš védenceit. Továbbra is nagy fölényben futballoztunk, a helyzeteink száma ugyanakkor elmaradt a várttól. Mi birtokoltuk, a vendégek pedig kergették a labdát és minket. Jedličkának nem igazán akadt dolga. A 29. percben nagy lehetőség adódott előttünk, öt a háromban vezethettük a labdát, de mintha magunk is meglepődtünk volna a kialakult fölénytől, és nem tudtuk pontosan befejezni az ígéretes letámadást. A kipattanót pedig Blackman durrantotta fölé.

A 37. percben Kalmár villant egy mesterien kivitelezett cselsorozat bemutatásával, az egyéni akciót záró lövésbe viszont beleértek a védők. A megítélt szöglet után Müller fejelt fölé. Ezt követően még a walesi Christie-Daviesnek volt egy kaput elkerülő bombája, a játékrész hajrájában. Az első félidei 63:37 arányú labdatartás sokat mondó, de csak egy kapura lövésünk volt az első játékrészben. Igaz, abból lett a gól.

Térfélcserét követően ugyanúgy folytatódott a játék, mint ahogy nagyjából tizenöt perccel korábban abbamaradt: járattuk a labdát, de elmaradtak a kapura lövések. A vendégeknél hiányzott a támadóerő, Trusa betörését a tizenhatosunkba pedig remekül olvasta Jedlička, aki a kapuból kifutva csípte el a labdát a nagymihályi elől. Mindez az 53. percben történt. Jellemző volt ellenfelünk védekezésére, hogy bizonyos helyzetekben akár kilencen is betömörültek a saját kapujuk elé. Nem csoda, hogy nehezen találtuk a rést a pajzson.

A mérkőzés kétharmadánál mindkét edző cseréhez folyamodott. Nálunk Divković és Nicolaescu hagyták el a pályát, Taiwo és Andzouna pedig játékba léptek. Utóbbi olyan szerencsésen, hogy az első labdaérintésből gólt is rúgott. A tizenhatos vonalán várakozva kapta a passzt Kalmártól, és nem gondolkozott sokat, ballal azonnal tüzelt – 2:0. Ez volt a kongói középpályásunk első bajnoki találata sárga-kék színekben.

A biztos vezetés tudatában nyugodt tempóban folytatódott a mérkőzés. Továbbra is a mi akaratunk érvényesült, a vendégeknél ritkán volt a labda. Igazából csak a várt helyzetek maradtak el. Érezhető volt, nincs a keleti csapatban annyi kraft, hogy felálljon a kétgólos hátrányból. Már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e növelnünk az előnyünket. Ehhez Taiwo állt a legközelebb a találkozó 70. percében, amikor tisztán vehette célba Marković kapuját, de a hálóőr a helyén volt. Taiwoban égett a bizonyítási vágy volt csapata ellen, hiszen az ősszel még Nagymihályban futballozott a mi kölcsönjátékosunkként, és nyolc meccsen hatszor volt eredményes. Most mégsem tudott „beköszönni” korábbi csapattársainak.

Húsz perccel a lefújás előtt a sérüléséből visszatérő Davis is játéklehetőséget kapott Bernd Storcktól. A panamai Müllert váltotta, Beskorovainyi ezáltal elfoglalta eredeti posztját a védelem tengelyében, Davis pedig a számára megszokott helyre, a bal szélre került. A 77. percben kis szerencsével megszerezhettük volna a harmadik találatunkat is, de Andzouana laposan középre rúgott labdája úgy csorgott át a hazai lábak között, hogy arra tulajdonképpen senki nem számított a csatársorban.

A hátra lévő percek közül már csak a legutolsó tartogatott némi izgalmat: Beskorovainyi kezéhez ért a labda a büntetőterületen belül, Kišš Bálint pedig kompromisszumot nem tűrő módon azonnal a tizenegyespontra mutatott. A megítélt büntetőt a vendégek öreg rókája, Žofčák értékesítette, beállítva ezzel a 2:1-es végeredményt.

A találkozó nem sok helyzettel kecsegtetett, de a lényeg, hogy amit kellett, azt ezúttal berúgtuk, és idén először örülhetünk a három pontnak. Rögtön az első kaput eltaláló lövésünkből gól szereztünk, Andzouana pedig egy szépségdíjas találattal növelte az előnyt a második játékrészben. Az már korábban eldőlt, hogy másodikként zárjuk az alapszakaszt, melynek utolsó mérkőzésére készülhetünk az előttünk álló héten. Nem is akárki ellen, hanem a címvédő és jelenleg listavezető pozsonyi Slovan ellen. A rangadót – melyen ezúttal mi leszünk a vendégek – jövő szombaton játsszuk.

Edzői értékelés:

Bernd Storck (DAC): „Örülök a három pontnak, de annak már kevésbé, amilyen módon megszereztük a győzelmet. Felülmúltuk ellenfelünket, de az utolsó passzoknál hibáztunk. Több odaadásra, nagyobb átütőerőre lett volna szükségünk. Minden ellenfél iránti tiszteletem mellett mondom, hogy több gólt kellett volna rúgnunk. Nem léphetünk feljebb a tabellán, ha nem használjuk ki a helyzeteinket. A csapat mintha nem igazán élvezte volna a játékot, jobban kellett volna küzdenünk az újabb találatért. Ezt a szünetben is elmondtam a játékosaimnak. Örülök ugyanakkor, hogy több játékosnak is lehetősége volt pályára lépni, és Eric Davis visszatérése is boldoggá tesz. Látszik rajta a kihagyás, de ez ilyenkor normális. Az öltözőben uralkodó hangulaton is érezhető, hogy nyolc héttel a műtétjét követően újra itt van velünk. Ez nagyon fontos a hátralévő tizenegy mérkőzés szempontjából.”

Jozef Majoroš (Nagymihály): „Megérdemelten győzött a DAC. Uralmuk alatt tartották a játékot a hazaiak. Kár, hogy az elején túlságosan is visszahúzódtunk. Csak lassan tudtunk kiszabadulni a saját tizenhatosunkból, ahonnan nehéz támadást kezdeményezni. Az első félidőben nem mutattunk sokat támadásból, noha a vendéglátóinknak sem voltak ordító helyzetei. Kár a második bekapott gólért, amely szerintem elkerülhető lett volna. A végén három nagy helyzetünk is volt, de egyiket sem tudtuk kihasználni. Csupán a szépítésre futotta részünkről egy tizenegyesből. Gratulálok a hazaiak győzelméhez. Becsülettel dolgozunk tovább. Természetes, hogy nyomás van rajtunk, hiszen az utolsó helyre csúsztunk vissza.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - MFK ZEMPLÍN NAGYMIHÁLY 2:1 (1:0)
Fortuna Liga, 21. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2021.02.27., 14:00
Játékvezetők: Kišš - Ádám, Vitko
Nézőszám: nézők nélkül
Góllövők: 10. Kružliak, 63. Andzouana. ill. 92. Žofčák (11m)
Sárga lap: 91. Beskorovainyi, ill. 38. Neofytidis, 58. Trusa, 64. Majoroš (edző)
DAC: Jedlička - Blackman (79. Sommer), Kružliak, Müller (71. Davis), Beskorovainyi - Divković (61. Taiwo), Schäfer, Christie-Davis (79. Balić), Kalmár (K) - Nicolaescu (61. Andzouana), Ramirez
Nagymihály: Marković - Magda, Pino (K), Vaško, Vojtko - Spoljarić (83. Ntotis), Adekuoroye, Neofytidis (59. Žofčák) - Popovits (70. Siopis), Trusa (83. Trandir), Oshima

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 63% : 37%
Lövések: kapura: 4:2, mellé: 9:3
Szabadrúgás: 12:19
Szöglet: 8:1 
Les: 5:1 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Fortuna liga