Back to top

Beszámoló: DAC-Nagymihály 1:0 (1:0)

Publikálva: 2021, október 25 - 00:22
Egygólos győzelemmel vágott vissza a DAC a nagymihályiaknak a szezoneleji vereségért. Ezúttal Andzouana első félidei találatával zsebelték be a három pontot, még Hahn kihagyott büntetője is belefért.
Beszámoló: DAC-Nagymihály 1:0 (1:0)

A hideg októberi estét a MOL Aréna kiváló hangulata fűtötte fel, egy izgalmas találkozón sorozatban a harmadik győzelmünket arattuk.

A 12. fordulójához érkezett a bajnokság, azaz az alapszakasz felénél járunk, s ezúttal azt a csapatot láttuk vendégül a MOL Arénában, amely a nyitófordulóban 4:1-es vereséget mért ránk még augusztusban. Kellemetlen emlék, vissza kell vágni érte – így álltunk hozzá a vasárnap kora esti meccshez. A keleti gárda mindössze egy ponttal volt lemaradva tőlünk. A mérkőzés előtt mi a negyedik, Žofčákék az ötödik helyen tanyáztak.

Mindjárt a találkozó elején magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, de ezúttal nem sikerült a 14. másodpercben megadásra kényszerítenünk az ellenfelet, mint egy héttel korábban Zsolnán. Sebaj, nem is ez volt a cél, hanem, hogy okos, türelmes játékkal megbontsuk a masszív nagymihályi védelmet, és kihasználjuk a hibáikat. Miroslav Nemec vezetőedző a 3-4-3-as hadrendet választotta ellenünk, és ez a formáció elég jól muzsikált, hiszen nem szállítottuk futószalagon a gólhelyzeteket. Uraltuk a játékot, a mi lábunkon járt többet a labda, a kaput eltaláló lövések azonban várattak magukra.

Lamkel Zé harcolt ki egy szabadrúgást, melyet a 16. percben Davis végzett el, de centikkel a bal kapufa mellé célzott. Öt perccel később egy ennél is izgalmasabb jelenet következett: Krstović cselsorozata után Lamkel Zé próbálkozott, de a labda az egyik védő kezén irányt változtatott a tizenhatosban. Az esetet csak két perc elteltével elemezték ki a videószobában, de végül nem kaptunk büntetőt.

Érződött, hogy lesz még hasonló lehetőségünk, s erre nem is kellett sokáig várni. A 26. percben Schäfer és Krstović tört be határozottan a tizenhatosba. Az előbbi vezette a labdát, de utóbbié volt a lövés, amely azonban kicsivel a kapu fölé szállt. Talán jobban jártunk volna, ha Schäfer a még jobb helyzetben álló Lamkel Zéhez passzolt volna Krstović helyett.

A közönség is együtt élt a játékkal, igazán élvezhető volt a meccs. Hahn sarkazós passza egy kontra során, majd Schäfer kicsivel mellé guruló lövése mind tapsra ösztönözték a lelátón ülőket. Fel is hangzott a „Ki a jobb? – Dé-Á-Cé!” – buzdítás, miközben Lamkel Zé egy remek átadással megkínálta Krstovićot. Kár, hogy a csatárunk nem találta el jól a labdát. A zempléniek mindenekelőtt kontrából próbálkoztak, s ha összejött nekik, akkor bizony oda kellett figyelnünk. Trusa például a 37. percben rávert egy métert Kružliakra, éles szögből leadott közeli lövésénél azonban Jedlička jól zárta a rövid sarkot.

Ami nem sikerült az egyik oldalon, az végre összejött a másikon. A 38. percben ugyanis egy mintatámadás után megszereztük a vezetést. Lamkel Zé indította Andzouanát, aki Hahnnal kezdett el háromszögezni, s mivel remekül kapta vissza a labdát, nem volt nehéz dolga azt a kapus lábai közt a hálóba gurítani – 1:0. Tanítani való akció volt! Andzouanának ez volt a harmadik idei találata.

A szünetben Németh Antal senkit sem cserélt le, és az ellenkező oldalon sem volt változás. A játék pedig hozta a várt izgalmakat. A 47. percben Dimun ugratta ki Hahnt, akiről lemaradtak a védők, így szabadon tudott beadni a szélről, Lamkel Zé pedig berobbanva próbálkozott a góllövéssel, de pontatlanul célzott. A 3998 fős közönség ekkor még jobban rákapcsolt, de egy időre megfagyott az ereikben a vér, mert ismét veszélyes akciót fejezett be egy távoli lövéssel a zempléni csapat. Szerencsénkre Trusa pontatlan volt.

Majd jött a mérkőzés talán legizgalmasabb tíz perce, amikor egyik helyzet követte a másikat. Előbb kezezést és tizenegyest reklamáltunk Lamkel Zé próbálkozása után, majd miután ebből nem lett semmi, kihagytuk a százszázalékos helyzetet: kameruni csatárunk Kozhukharba lőtte a labdát a kapu helyett.

Az 56. percben a B-közép az ´56-os forradalom és szabadságharc hőseire is megemlékezett. „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – tartottak a magasba ezzel a felirattal egy molinót. Hogy a félelem volt-e az oka, hogy Mendez ezt követően tizenegyest érően szabálytalankodott Hahnnal szemben, az nem derült ki, az viszont igen, hogy az NB1 tavalyi gólkirálya a felső lécre helyezte a labdát a megítélt büntetőből!

Továbbra is irányítottuk a meccset, de a fehér mezesek nem adták fel, kontráik még mindig életveszélyesek voltak. Begala egyenlíthetett volna ki, de Jedlička hatalmasat védve megőrizte az előnyünket. Két perccel később Marcin próbálkozásánál ugyancsak neki köszönhettük, hogy nem módosult az eredmény.

A 66. percben már a másik oldalon alakult ki gólhelyzet. Blackman bepasszát kapásból küldte rá jobbal Schäfer, de túlságosan alányúlt a labdának. Ennél is nagyobb lehetőséget hagyott ki utána Lamkel Zé: technikás csavarását kellett szögletre kitolnia a vendégek hálóőrének, aki Schäfer csípős bombájánál is kitett magáért. Néha egy egész meccsen nem akar összejönni annyi lehetőség, mint ahányat ezen a találkozón pár perc alatt kidolgoztunk, de a labda másodjára már nem akart utat találni a nagymihályi kapuba.

A ráadás első percében ismét Lamkel Zé villantotta meg technikai tudását, egy kiváló labdát helyezett a jobb kapufa tövébe, de Kozhukhar erre is leért. Ez volt a kameruni utolsó próbálkozása, mert utána Beskorovainyit állította a helyére Németh Antal, de a csere során vastaps kísérte le őt a pályáról. Joggal várhatjuk, hogy az előttünk álló héten ismét a forduló legjobbjai közt olvashatjuk majd a nevét a sportújságok hasábjain.

Sovány, de annál fontosabb győzelemmel visszavágtunk a Nagymihálynak az nyitófordulóban elszenvedett vereségért. Andzouana első félidőben szerzett gólját újabb már nem követte, de ezúttal ez az egy találat is elég volt arra, hogy itthon tartsuk a három pontot, és megszilárdítsuk a negyedik helyünket a táblázatban. A folytatásban Poprádra utazunk, ahol az újonc Liptószentmiklós játssza a hazai meccseit.

Edzői értékelés:

Németh Antal (DAC): „Nehéz mérkőzésre számítottunk. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, és ezt nem csupán udvariasságból mondom, hanem mert láttuk az ellenfelünk előző fordulókban mutatott játékát. Megvolt az elképzelésünk, amellyel pályára lépünk. Tudtuk, hogy kontrákból fognak próbálkozni, de nem sejtettük, hogy azok ilyen veszélyesek lesznek. A tervünk azonban az elejétől kezdve működött. Kombinatívan játszottunk, de voltak hibák is a játékunkban. Sok esetben a vendégek kapusa is nagyon szép védést mutatott be. Nem baj, ha néha csak 1:0-ra nyerünk meg egy meccset, örülnék, ha az elkövetkező fordulókban egy góllal tudnánk nyerni. Remélem, hogy már kint vagyunk a hullámvölgyből. Elég sok idő telt már el azóta, hogy véglegesen lezárult a keret. Úgy érzem, hogy sikerült rendeződnünk, és jó úton van a csapat.”

Miroslav Nemec (Nagymihály): „Az első félidőben jobb csapat volt a DAC. Sikerült megtartaniuk a labdát, és magabiztosak voltak. Sajnos az első játékrészben kaptunk egy gólt. Térfélcserét követően bíztunk benne, hogy ki tudunk egyenlíteni. Változtattunk a taktikánkon, szerettünk volna aktívabban futballozni. Volt is két nagy helyzetünk, de nem találtunk a kapuba. A DAC nagyon jól játszott, noha elrontották a tizenegyest, mégis megmutatkozott, milyen minőséget képviselnek. Mi szeretnénk mérkőzésről mérkőzésre előre haladni.” 

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - MFK ZEMPLÍN NAGYMIHÁLY 1:0 (1:0)
Fortuna Liga, 12. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2021.10.24., 17:00
Játékvezetők: Marhefka - Vorel, Ferenc
Nézőszám: 3998
Góllövők: 38. Andzouana
Sárga lap: 61. Hahn, ill. 62. Marcin, 81. Begala
DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak (K), Muhamedbegovic, Davis - Andzouana (78. Ciganiks), Dimun, Schäfer, Lamkel Zé (92. Beskorovainyi) - Hahn (64. Nebyla), Krstović (78. Sharani)
Nagymihály: Kozhukhar - Kotula, Ranko, Vaško - Magda, Kanu (56. Casano), Begala, Garcia (87. Gembický) - Marcin, Trusa, Žofčák (K) (73. Kvocera)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 64% : 36%
Lövések: kapura: 5:4, mellé: 10:2
Szabadrúgás: 11:6
Szöglet: 8:3
Les: 2:4

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC