Back to top

Beszámoló: Besztercebánya - DAC 1904 2:3 (0:3)

Publikálva: 2023, március 13 - 06:27
Beszterce bevéve, négy ponttal vezeti a DAC a bajnokságot! Egy szenzációs első félidőnek és Nikola Krstović mesterhármasának köszönhetően biztosították be a győzelmüket. A siker annál is édesebb, mert ezáltal növelték előnyünket a címvédő előtt.
Beszámoló: Besztercebánya - DAC 1904 2:3 (0:3)

A tavasz két legeredményesebb csapatának összecsapásával zárult a Fortuna Liga rájátszásának első felsőházi fordulója. Úgy utaztunk az újonchoz, hogy korábban 15 forduló óta nem találtunk legyőzőre, és az utolsó négy idegenbeli mérkőzésünket is megnyertük. Ezt a sorozatot szerette volna folytatni a Guľa-legénység Besztercebányán, ahol az alapszakasz legutolsó, múlt heti fordulójában dőlt el a play-off részvétel.

A mérkőzés iránt ezúttal is nagy volt a szurkolói érdeklődés. Drukkereink Besztercebányára is több busszal és autókkal érkeztek. Ezúttal ismeretlen ellendrukkerek is hírt adtak magukról, akik a mérkőzésre virradóan tojással megdobálták a csapatbuszunkat. Valószínűleg nem vették jó néven, hogy vezetjük a bajnokságot.

A vendégszektor szinte csordultig megtelt sárga-kékbe öltözött drukkerekkel. Mind a 240-en abban bíztak, hogy a csapat a pályán ad csattanós választ a tojásos incidensre.

Adrian Guľa vezetőedző két helyen változtatott: a múlt héten kezdőként játszó Kalmár és Niarchos helyett ezúttal Nebyla és Krstović kapott lehetőséget. A csapatkapitányi karszalagot Risvanis húzta a karjára. A mérkőzés pedig nem is kezdődhetett volna jobban a számunkra! Pazar labdajáratás során Káčer indította a bal szélen Gavrićot, aki magasan ívelt középre. A századik ligameccsén játszó Blackman egyből tálalta a labdát Krstovićnak, aki remek formáját igazolva Hruška mellett a kapuba küldte a labdát – 0:1.

Előnyünk birtokában mi irányítottuk tovább a játékot, igyekeztünk nyomás alatt tartani a „katonákat”, akiknek csak ritkán sikerült komoly támadást vezényelniük Petráš kapujára. Az egyik ilyen lehetőség a hazaiak legjobbját, Polievkát találta meg, aki a döntő pillanatban csúnyán eltörte a labdát. A 18. percben Káčer hosszas labdacipelés után hozta gólhelyzetbe Gavrićot, balkáni szélsőnk azonban nem tudott túljárni Hruška eszén. A következő támadás a hazaiaké volt, Slávik közelről talált kaput, de Petráš számított a labdára.

Sajnos sportszerűtlen jelenet is jutott az első félidőre: Rymarenko talpalta le Brunettit úgy, hogy hordágyon kellett levinni a brazilt a 25. perc tájékán. Kružliak „ugrott be” a helyére. Krstović szemmel láthatóan élvezte a játékot, kirobbanó formáját pedig újabb góllal igazolta a 31. percben. Nebyla húzta meg a bal szélen, majd magasan ívelt középre, a lehető legjobb helyre, Krstović fejére – 0:2. Nehezen viselte a hazai kispad a kétgólos hátrányt. Nem tudjuk pontosan, Michal Ščasný vezetőedző mit üzent a bírónak, de az biztos, hogy válaszként piros lapot kapott érte, és el kellett hagynia a besztercebányai kispadot.

„Tábornok” nélkül maradt a katonagárda, mi pedig azonnal újabb góllal büntettünk. Blackman megiramodott az oldalvonal mellett, kiváló ütemben továbbított Krstovićnak, aki egy érintésből újabb gólt lőtt, 35 perc alatt már a harmadikat – 0:3. A mesterhármast szerző támadónk nemcsak beérte Polievkát a góllövőlista élén, hanem 15 találattal ismét a mesterlövészek élére állt. Gólzsákunk ezúttal jobb lábbal, fejjel és bal lábbal is betalált.

A háromgólos előny elég tetemesnek bizonyult a folytatásra, de figyelünk kellett a hazai támadásokra.

Rymarenko egy percen belül kétszer is lövéssel próbálkozott, szerencsénkre Petráš mindkét alkalommal győztesen jött ki kettejük párharcából. Szépíteni azonban ekkor még nem tudott a Dukla.

Egy csere történt csak a félidőben, az is a hazaiak oldalán. Aktívan folytatódott a játék. Káčer ismét remek helyzetfelismerő képességéről tett tanúságot: kiválóan futtatta lyukra Krstovićot, hadd rúgja meg a negyedik gólját, de sajnos lesállás előzte meg a passzt. A vendégszektor tapssal jutalmazta az igyekezetet, a 60. percben viszont már kevesebb okunk volt az örömre: Polievka a tizenhatos vonaláról egy visszatett labdát kapásból kapura lőtt – 1:2. El kell ismerünk, valóban szép találat volt.

Élvezetes és izgalmas volt a meccs, és Káčer egyéni akciója után akár a negyedik gólunkat is meglőhettük volna.

A besztercebányaiak pedig a másodikat, de Polievka egy ellentámadás után a hosszú kapufára helyezte a labdát. Ezt követően egyre több alkalommal jutott el a tizenhatosunkig a piros mezes csapat. A 71. percben kezezést és tizenegyest reklamáltak, de a VAR végül számunkra kedvezően döntött.

A csereként beállt Szánthó előtt adódott néhány lehetőség a folytatásban, de hol a védők, hol Hruška kapus állta útját a kapura küldött lövésének. Több szerencséjük volt viszont a hazaiaknak. A csereként frissen pályára lépő Franko szinte az első labdaérintésből felhozta egy gólra a Duklát – 2:3. Izgalmas végjátéknak néztünk elébe. A hajrára Ramadan és a DAC színeiben első ízben bemutatkozó Mendez is lehetőséget kapott az edzőtől, de túl sok ideje már egyik játékosnak sem maradt, hogy valami nagyot alkosson.

Megkezdődtek a hosszabbítás percei, amikor egyszer csak a hálónkban kötött ki a labda, de a játékvezető kezezés miatt érvénytelenítette a találatot. Nehezen viselték a bírói verdiktet a hazaiak, és kisebb lökdösődés is kialakult a játékosok között. Az esetet követően mindkét oldalon villant a sárga. A hazai kispadra is jutott a lapokból, a szakmai stáb egyik tagja kapott figyelmeztetést. A lelátóról ugyancsak elhangzott egy-két keresetlen szó a sípmesterek felé, a hazaiak csalódottak voltak, amiért nem sikerült ledolgozni a háromgólos hátrányukat. A ráadás utolsó pillanatában még egy veszélyes szabadrúgást is elvégeztek, amely során Hruška is előrejött a kapujából, de senki nem volt már, aki gólt lőjön.

Izgalmas, lendületes találkozón vagyunk túl, melyen Krstović már az első félidőben „a mennybe ment”, a másodikban pedig megőriztük előnyünket a vérszemet kapó hazaiakkal szemben.

Volt itt minden: mesterhármas, edzőkiállítás, VAR-vizsgálat, kapufa, a lefújást követően még kisebb dulakodás is. De, ami a lényeg: zsinórban 16. alkalommal nem találtunk legyőzőre a bajnokságban, 5. idegenbeli meccsünket is megnyertük idegenben, és 4 pontos előnnyel vezetjük a Fortuna Ligát! Kell ennél jobb meghívó a jövő heti hazai rangadóra a Spartak ellen?! Vasárnap ne maradjon szabad hely a MOL Arénában!

Edzői értékelés:

Adrian Guľa (DAC 1904): „Nagyon érdekes mérkőzés volt, két ellentétes félidővel. A meccs első felében gyorsan, precízen játszottunk, és a csapatszellem is rendben volt. Rendkívül hatékonyak voltunk. Nemcsak Krstović három góljára gondolok, hanem a befejező passzokra is. A Dukla nagyon szimpatikus, nyílt, de kockázatos játékkal rukkolt elő, amit mi igyekeztünk kihasználni. A második félidőben megváltozott a játék képe. Kevesebb volt a futómennyiség a részünkről. A hazaiaknak nem volt vesztenivalójuk, Polievka vissza is hozta őket a meccsbe, és drámaivá vált a játék. Le kell vonnunk a tanulságot, hogy az ilyen esetekben hogy tudjuk megtartani a dominanciánkat, és elérni azt, hogy ne kelljen izgulni a legvégén. Rendkívül értékes győzelmet arattunk. A meccs előtt tíz újjal kaptunk volna egy ilyen eredmény után, ezért értékeljük, hogy sikerült. Jó tapasztalat volt ez mérkőzés a csapat számára. Köszönöm a szurkolóinknak a buzdítást és gratulálok a fiúknak.”

Mário Auxt (Besztercebánya): „Átaludtuk az első félidőt, az ellenfél már a 35. percben három góllal vezetett. Másrészt viszont örülök, hogy a fiúk összeszedték magukat, nem adták fel. Azt mondtuk, hogy nincs vesztenivalónk, küzdöttünk az utolsó pillanatig, rúgtunk is két gólt, és többre is volt még lehetőségünk. Voltak olyan szituációk, amikor igazán szívvel-lélekkel küzdöttünk, de sajnos ez ma nem volt elég ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el.”

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

MFK DUKLA BESZTERCEBÁNYA - DAC 1904 2:3 (0:3)
Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló, Štadión SNP, Besztercebánya, 2023.03.12., 17:30
Játékvezetők: Dohál - Štrbo, Vorel
Nézőszám: 2538
Gólszerző: 60. Polievka, 84. Franko, ill. 4., 31., 35. Krstović
Sárga lap: 28. Ľupták, 92. Franko, ill. 37. Andzouana, 62. Risvanis, 90. Pinto, 92. Dimun
Piros lap: 32. Ščasný (vezetőedző)
DAC 1904: Petráš - Pinto, Risvanis (K), Brunetti (26. Kružliak), Andzouana - Káčer, Dimun, Nebyla (89. Ramadan) – Blackman (70. Szánthó), Krstović (70. Niarchos), Gavrić (89. Mendez)
BesztercebányaHruška - Uhrinčať, Willwéber (46. Kačerík), Záhumenský - Pišoja, Ľupták, Richtárech (82. Demian), Slávik - Hanes (82. Franko) - Rymarenko, Polievka (K)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 47% : 53%
Lövések: kapura: 6:10, mellé: 6:4
Szabadrúgás: 11:14
Szöglet: 9:3
Les: 0:3

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Fortuna liga
Cookies