Back to top

Bemutatták a Vásáry István professzorról szóló kötetet

Publikálva: 2016, február 18 - 14:30
A Vámbéry Irodalmi Estek keretében mutatták be Ézsiás Erzsébet A „boldogító tudás” c. kötetét, amely a dunaszerdahelyi Vámbéry Tudományos Kollégiumban is tevékenykedő orientalista professzor életpályáját kíséri végig.

2016. február 17-én a Symbol Cafeban rendezett hagyományos est főszereplője ezúttal Vásáry professzor volt.

Vásáry István 1945-ben született Budapesten. Középiskoláit a Táncsics Mihály Általános Gimnáziumban végezte, 1963-ban érettségizett kitűnö eredménnyel. Egyetemi tanulmányait 1968. júniusában fejezte be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán török és angol szakon. Sikeres államvizsgája után kitüntetéses (vörös) diplomát kapott. 1971-ben Egy örmény-kipcsak nyelvemlék. A Kameneci Krónika részletei c. disszertációjával egyetemi doktori fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel. 1981-ben védte meg Az Arany Horda kancelláriája c. kandidátusi disszertációját.

1995. áprilisában a JATÉ-n habilitált nyelvtudomány, 1997-ben történelem tudományágból Tanítómesterei a turkológiában Németh Gyula és Ligeti Lajos professzorok voltak.
Kutatási területe és érdeklődése a török filológia és történelem különböző részeit öleli fel, de egy közös momentum van bennük: majd mindegyik Kelet-Európa török népi
elemeinek nyelvi és történeti problémáival kapcsolatos. Érdeklődése mindig történeti irányultságú volt, de az adott terület és korszakok forrásadottságai mellett természetes,
hogy sokszor csak filológiai-nyelvi megközelítéssel lehetett történeti konklúziókhoz jutni.

Ezt már olvasta?

Cookies