Back to top

Bemutatjuk a Vox Camerata kamarakórust

Publikálva: 2017, március 26 - 10:03
A kórus 1990-ben kezdte meg működését; az első két évben női karként aposztrofálták. Az alapító tagokat, illetve a kórus magját ekkor a dunaszerdahelyi zeneiskola tanárai alkották.

1992-től a női tagok mellé a két férfi szólam képviselői is csatlakoztak. Ebben az időszakban Pálmai Márta vezette, karnagyolta a női, majd a későbbi vegyeskart is. 1990-től egészen 1997-ig több mint 100 alkalommal álltak színpadra, s több elismerést tudhattak maguknak, így Aranykoszorús minősítést kaptak a galántai Kodály Napokon, a Budapesti Nemzetözi Kórusversenyen ezüst diplomával jutalmazták munkájukat, vagy például az olaszországi Riva del Garda rangos nemzetközi kórusversenyen bronzérmet énekeltek. 1997-ben Rácz Tibor vezette a kart – majd 1998-tól a Vox Camerata életében egy „beálló” korszak következett: a kórus „csipkeálomba” szenderült...

2011-ben aztán Németh Borbálának, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola énektanárának köszönhetően feléledt az énekkar. Azóta az újjáalakult kamarakórus a Csaplár Benedek Művelődési Központ és a dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszerevezete alatt működik, célja pedig a régi-új: színesíteni Dunaszerdahely város zenei életét, valamint megerősíteni a helyi magyarság identitástudatát, s vele szeretetét a zene iránt. Az elmúlt hat évben számos fellépést tudhatnak maguk mögött, főleg Dunaszerdahelyen és környékén, de vendégszerepeltek már a határon túl is.  2015-ben a pozsonyi székhelyű Nemzeti Népművelési Központ-Felnőtt Énekkarok Országos Versenye és Seregszemléjén Kassán bronzsávos minősítéssel végeztek.

Tavaly, 2016. június 17-én emlékeztek meg egy nagy koncerttel újjáalakulásuk 5. évfordulójáról, amely koncerten vendégül látták a dunaszerdahelyi Szent György Kórust, illetve a Győri Pedagógus Énekkart is.

Németh Borbála 2016 januárjáig vezette az énekkart – azóta a Vox Cameratát Zöld Ágnes vezeti.

Repertoárjuk nagyon színes, hiszen a komolyzenei daraboktól kezdve a klasszikus darabokon keresztül a könnyed stílusig szerepelnek benne kórusművek.

A kamarakórus 2017 májusában a galántai Kodály Napokon méretteti meg magát, ahol Szlovákia legjobb magyar kórusai gyűlnek majd össze, de készülnek további koncertekre és egyéb felkérésekre is Dunaszerdahelyen, s a környező településeken.

A Vox Cameratanak utóbb abban a megtiszteltetésben volt része, hogy Dunaszerdahely városa felajánlotta számukra az év eleji Városi Bál jótékonysági tombolabevételét, megosztva azt a Szent György Kórussal. A támogatást pedig a kórus szeretné a legjobban felhasználni – így egy karácsonyi hanghordozó készítése van tervbe véve, de ruhák varratása is az új kórustagok számára, valamint azon költségeikhez járult hozzá így a város, amelyek elengedhetetlenek működésükhöz.

Ezt már olvasta?

Címkék: Vox Camerata
Cookies