Back to top

Bemutatjuk Jindřichův Hradecet

Publikálva: 2016, április 17 - 19:40
Az április 19-ei képviselő-testületi ülésen döntenek majd arról a városatyák, hogy a Dunaszerdahellyel nemrégiben partneri viszonyba kerülő Jindřichův Hradec testvárvárosunk lesz-e. Ennek okán rövid ismertetőnkben a csehországi települést mutatjuk be.
Bemutatjuk Jindřichův Hradecet

A Dél-Csehországi kerületben fekvő, mintegy 21 700 lakosú Jindřichův Hradec 16 km-re található az osztrák határtól, s a Vajgar-tó partján fekszik. A településen folyik keresztül a Nežárka folyó és a Hamerský patak.

Maga a város nagy vára körül alakult ki, a Csehországból Ausztriába vezető út mentén. Ez az egykori történelmi vára hajdanán a harmadik legnagyobb csehországi vár volt. Jindřichův Hradec várának 15. századi erődítésből mára már csak néhány kapu és bástya maradt fenn, s a várkastélyban ma a múzeum székel. A várkastély csodálatos reneszánsz loggiájával a harmadik várudvart veszi körül.

A város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista homlokzatú házak sorakoznak egymás mellett. Itt áll a gótikus eredetű, de mára már klasszicista stílusúra átépített városháza is.

Történelmi jelentőségű épületei és kulturális központjai kedvelt turista célpontok, így a Nagyboldogasszony-templom és a Mária Magdolna-kápolna, a városi múzeuma, ahol többek között a világ egyik legnagyobb mechanikus betleheme látható, de ismert globelin és textilmúzeuma, illetve fotográfiai és modern képek múzeuma is. Nem is csoda, hiszen a város a cseh gobelinipar központja.

Vonzó turisztikai attrakciója még az a keskeny nyomtávú kisvasút is, amely a településen vezet keresztül a vár felé.

A településen több sportlétesítmény is található, így például a Ján Mark Jégpálya, a városi sportcsarnok vagy a helyi futballpálya, de számos kulturális intézmény is tevékenykedik itt.

Jindřichův Hradecben ma öt óvoda, hét alapiskola, öt középiskola, egy művészeti iskola és egy kollégium működik, de van egyetem is: a Gazdaságtudományi Egyetem székel benne.

A városban a szakrendelők mellett 338 ágyas kórház is működik, tíz osztállyal, amely közel 700 alkalmazottat foglalkoztatva a legnagyobb ilyen kórház a térségben.

A kórház adta munkahelyek mellett több tőkeerős beruházás is érkezett az elmúlt évek során a városba, de a 2014-ben itt elindított kísérleti projektként bevezetett integrált közlekedési rendszer is számos munkahelyet biztosít, illetve az idegenforgalmi szektor és a szolgáltatások is jelentékeny gazdasági potenciált képviselnek.

 

A város eddigi díjai:

– 2007 – Az év történelmi városa

– 2011 – A legjobban élhető város

– 2011–15 – A legjobb infoközpont

– 2015 – A Dél-Csehországi kerület legjobb üzleti városa

Ezt már olvasta?