Back to top

Bejelenkezett lakos = ingyenes parkolás

Publikálva: 2023, augusztus 12 - 13:07
Dunaszerdahely Város képviselő-testülete június 27-ei ülésén hagyta jóvá városunk új parkolási rendeletét, amelynek egyik célja motiválni az életvitelszerűen a városban élő, ám még be nem jelentkezett lakosokat. A rendelet a parkolás észszerűsítése mentén ugyanis jobban a hűségkártyához köti a pakolás ingyenességét, és a dunaszerdahelyi lakosok érdekeit helyezi az előtérbe. A 2024. január 1-jével életbe lépő új parkolási rendszabályokkal kapcsolatban kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Bejelenkezett lakos = ingyenes parkolás

A városi képviselő-testület júniusi ülésén többek között arról is döntött, hogy szigorítja a lakótelepi parkolást. Mindezt azzal összefüggésében, hogy az előző évben bevezetett rendszer valójában hatékonynak bizonyult, és a lakosoknak lehetőségük volt a legközelebbi parkolóhelyen letenni az autójukat, főképp az esti órákban.

Most pedig ennek az egyéves tapasztalatnak a birtokában alakítottunk ki egy olyan szabályozást, amely elsősorban még inkább a dunaszerdahelyieknek kedvezne, és arra szeretné ösztönözné a Dunaszerdahelyen életvitelszerűen élő, ám még be nem jelentkezett lakosokat, hogy jelentkezzenek be ide állandó lakhelyre.

A parkolási rendelet értelmében akik állandó lakhellyel rendelkeznek, a lakóhelyükhöz legközelebbi parkoló zónában két ingyenes parkolóhelyet kaptak, és akiknek átmeneti lakóhelyük volt, azok egy ingyenes parkolóhelyet vehettek igénybe.

Ez azonban kevésbé volt motiváló az itt élőknek, így a képviselő-testület úgy szigorította a rendelkezést, hogy 2024. január 1-jétől már csak azok tudják az autójukat a kék zónában ingyenesen leparkolni, háztartásonként két autóval számolva, akiknek az állandó lakhelyük Dunaszerdahelyen van és érvényes Dunaszerdahelyi Hűségkártyával rendelkeznek. A nem állandó lakhellyel rendelkezők számára már nem lesz lehetőség arra, hogy a kék zónában a pakorlási lehetőséget igénybe tudják venni.

Magyarán aki Dunaszerdahelyen él, de nincs ide bejelentkezve vagy csak átmeneti lakhelye van itt, azok csak a fehér zónában tudnak majd parkolni, ám ott is csak fizetősként.

Akik viszont állandó lakhellyel és emellett Dunaszerdahelyi Hűségkártyával rendelkeznek, azok számára továbbra is ingyenes marad a kék zónában való parkolás. Ha pedig a lakos állandó lakhellyel igen, de érvényes hűségkártyával nem rendelkezik (vagyis nem fizette be időben a kötelező adót és illetékeket, azzal érvénytelenítve a hűségkártyáját is), akkor a kék zónában nem, de a fehér zónában parkolhat még ingyenesen.

Tehát úgy állítottuk fel a feltételeket, hogy már közvetett módon motiváljuk a lakosokat, hogy ha a kék zónában akarják az autóikat ingyenesen leparkolni, akkor jelentkezzenek be állandó lakhelyre, illetve figyeljenek arra, hogy érvényes legyen a hűségkártyájuk. Mind a bejelentkezést, mind a hűségkártyát a városi hivatalban a hivatali időben el tudják intézni.

Azt is már többször elmondtuk, hogy mi az állandó lakhellyel rendelkező lakosok után kapjuk csak meg a központi költségvetésből a részadót, így csak az ő utánuk járó bevétellel tudunk számolni a városi költségvetésben, amit értelemszerűen településünk korszerűsítésére használunk fel. Az azok után járó részadót, akik nem jelentkeznek be ide állandó lakhelyre, az állam a központi költségvetésből értelemszerűen annak a településnek utalja, ahová ők állandó lakhelyre vannak bejelentkezve.

Motiválni, a Dunaszerdahelyen élőket szeretnénk rávezetni, hogy érdemes legyen a számukra ide állandó lakhelyre bejelentkezniük, illetve érvényes hűségkártyával rendelkezniük.

Városunkban ugyanis több ezer olyan itt élő lakos van, akik nincsenek hozzánk állandó lakhelyre bejelentkezve, miközben ugyanúgy használják a város szolgáltatásait, infrastruktúráját, oktatási és egyéb intézményeit.

Ebből a szempontból tehát nagyon is megalapozott, hogy aki Dunaszerdahelyen életvitelszerűen él, az tegye meg azt a saját városáért, lakhelyéért, hogy ide állandó lakhelyre bejelentkezik.

El kell mondani azt is, hogy a lakótelepi parkolásnál szigorítottuk, és fogjuk is figyelni a városi rendőrségen keresztül, hogy a nagy autók, teherautók, szerelőautók ne parkolhassanak a kék zónában, mert elveszik a lehetőséget a dunaszerdahelyiek személyautói elől. Engedményként szerepel, hogy a kisvállalkozók azon személyszállításara alkalmas autói, amelyeket a családok egyrészt családi, de vállalkozási célra is használnak, hogy családi autóként legyenek definiálva.

Ellenben azokkal a kis pickup autókkal például, amelyek nem alkalmasak személyszállításra. Azok már kisteherautónak minősülnek, így az ilyen típusú autókkal a kék zónában nem lehet parkolni, nekik a fehér zónába kell átállniuk. Tehát még egyszer: a kék zóna a családi autóké marad.

Szeretnénk, ha a nyári szünet után a dunaszerdahelyiek tudatosítanák azt, hogy január 1-jével a rendszer élesedik, így elsősorban ösztönöznénk a be nem jelentkezett lakosokat, hogy az állandó lakhelyet mielőbb, szeptember-október folyamán intézzék el a hivatalban, hogy utána a pakolással foglalkozó városi Municipal Real Estate Dunaszerdahely Kft. irodájában intézhessék már az autójuk regisztrációját. Számukra csak így lesz ingyenes január 1-jétől a parkolás a kék zónában.

A lakosok figyelmét egyben arra is felhívnám, hogy a hűségkártyájuk legyen aktív, amihez pedig arra van szükség, hogy a városi adókat, illetékeket időben – de legkésőbb november 30-ig – befizessék.

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2023/augusztusi számában

Ezt már olvasta?

Cookies