Jelenlegi hely

Befolyásoló eszközök az interneten

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, december 22 - 14:33 | Oktatás
A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában több mint 60 közgazdaságtant tanuló diák az éves munkát egy szakmai előadással zárta. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szervezésében Dr.Bokor Tamás, a budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa látogatott el az iskolánkba.
Befolyásoló eszközök az interneten

Az 1990-ben alapított Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) olyan független szolgáltató szervezet, amelynek fő feladata a kis- és középvállalkozások fejlesztése és az új vállalkozások segítése. Dr.Bokor Tamás, a médiaértés és a médiahasználat szakembere érdekes és elgondolkodtató előadást tartott arról, milyen eszköztárral rendelkezik az online marketing és milyen hatással van vásárlási és fogyasztási szokásainkra.

Az előadás célja az volt, hogy a fiatalok, mint jövendő potenciális vállalkozók, képet kapjanak arról, hogy ők maguk milyen módon fogyasztanak médiát, azaz marketing célokra milyen befolyásoló eszközök állnak rendelkezésre az internetes felületeken. Ezen mechanizmusok ismerete éppolyan fontos egyszerű internetező felhasználóként, mint az online marketinget alkalmazó vállalkozóként. A közösségi média - pl. a Facebook, Twitter, Instagram, Youtube – kitűnő eszköztárat kínál a cégek iránti bizalom építésére.

Ennek fontos része, hogy az elégedett felhasználók egymásnak ajánlják az adott terméket, szolgáltatást. Ha ezt sikerül elérni, a cégnek kevesebbet kell költenie a hagyományos reklámozásra. Térségünkben a közösségi média használóinak aránya a lakosság 70%-át teszi ki, így hozzájuk rendkívül gyorsan és költséghatékonyan lehet eljuttatni a kívánt üzeneteket az internet segítségével. A diákok látva és felismerve a marketing összefüggéseket, élénken reagáltak a felvetett problémákra, miközben bizonyságot adtak arról is, hogy jártasak az online világban, ismerik a befolyásoló eszközöket, az online eszközök manipulatív szerepét, valamint tisztában vannak ezen mechanizmusoknak a vállalkozások reklámozásában betöltött feladatával.

Sajnos, térségünkben stagnál a kis- és középvállalkozások száma, az iskolákból kikerülő diákok egyre kevésbé gondolkodnak az önfoglalkoztatásban, elsősorban inkább az alkalmazotti létben képzelik el jövőjüket. Szintén ritkán bukkan fel az a gondolat is, hogy a fiatalok kombinálják az alkalmazotti státuszukat egy egyéni vállalkozással, és így legalább részben függetlenítsék magukat.

Ha a fiatalok vállalkozó kedve nem erősödik meg a közeljövőben, az egészséges versenyhelyzet megszűnhet, és hosszú távon a nemzetközi tőke és a gazdaságilag erős országok kiszolgáltatottjaivá válhatunk. Reméljük, hogy iskolánk az online marketing tananyagok beiktatásával az egyes szakmák és szakok ismeretanyagába, segíthet a romló tendencia megállításában, és minden szakma újabb és újabb vállalkozásokkal fog gyarapodni régiónkban.

Magyarics Mónika, informatika tanár