Back to top

Befektetés a jövőbe

Publikálva: 2016, február 25 - 16:54
A DAC szezon előtti sajtótájékoztatójának egyik része az épülő Akadémia alapkövének ünnepélyes letétele volt. Világi Oszkár klubtulajdonos egyúttal bemutatta az eddig elvégzett munkát és a munkálatok befejezésére vonatkozó terveket is.

Az FC DAC 1904 Ifjúsági Labdarúgó Akadémiáján, amely a Bécsi és a Karcsai út között, városunk délnyugati részén épül, hamarosan elkészül az első két pálya - egy természetes és egy műfüves borítású. „A műfüves futballpálya az UEFA legmagasabb szintű előírásainak is megfelel, Belgiumban és Hollandiában ugyanilyen pályákon játsszanak a legfelső osztályban,” kezdte beszédét Világi Oszkár klubtulajdonos. Rögtön emellett egy hagyományos borítású, standard méretű pálya fekszik. „Szerettünk volna már most edzeni rajta, de sajnos meg kell várnunk az első kaszálást, és csak utána engedhetjük rá a játékosokat. Bízom benne, hogy ez legkésőbb március végéig megtörténik. A műfüves pályával csak egy hetet késtünk, az időjárás nem tette lehetővé a homok leszórását. Ez nagyjából háromnapos munka. Ha a páratartalom folyamatosan alacsonyabb szinten lesz, akkor öt nap alatt befejezhetjük és át is adhatjuk a műfüves borítású pályát.” Az említett pályák felett már ott magaslanak a 400 lux teljesítményű reflektorok. „A 800 lux megfelel az UEFA 4-es kategóriájának, így a mi 400 luxunk bőven elég arra, hogy itt edzhessünk,” tette hozzá a DAC tulajdonosa.

A tegnapi sajtótájékoztató további két, természetes borítású pálya alapjain zajlott, melyek klasszikus méretűek lesznek. „Itt, ahol állunk, május végéig újabb két pálya készül el. Alattunk már ezer kamionnyi kő és nagyjából ötvenezer tonnányi anyag van. Ezekre a kövekre kerül az utolsó rétegnyi talaj, majd elkezdjük a fű elvetését.”

A projekt nagyságáról az a tény is sokat elmond, hogy eddig nagyjából 1,5 millió eurót fektettek bele. „Idén szeretnénk még további két pályát befejezni, amelyeket az A csapat használ majd, és hasonló lesz a gyepszőnyege, mint a stadion pályájának. Ez azt jelenti, hogy ha a csapat itt edz majd, akkor az olyan lesz, mintha az új arénában gyakorolnának. Egyébként azt szeretnénk, hogy az új stadion július 15-ig olyan állapotban legyen, hogy az új idényt már ott kezdhessük,” tette hozzá Világi Oszkár.

Ez év végéig elkészülhet az Akadémia első hat pályája, és egy új épület - a 4000 négyzetméternyi beépített területtel rendelkező edzőközpont. Az Akadémia területének együttes nagysága 17 hektár, és az elkészülte után tíz pálya és a már említett épület otthona lesz. Tegnap került sor ennek alapkőletételére. „Az Akadémia a felnőtt- és a diákcsapatok edzőközpontja lesz, az egész klub egyfajta kisebb otthona. Éppen itt fogunk nap mint nap dolgozni, és az A csapat is itt végezheti a mindennapi professzionális munkáját. Ez a lépés fontos a klub professzionális szintű struktúrájának az eléréséhez. Két-három év múlva itt mindenhol futballpályákat fognak látni és az edzőközpont épületét,” fejezte ki reményeit Világi Oszkár, és kiegészítette a legközelebbi céllal: „Ha az időjárás is engedi, akkor az összes csapatunk nyári felkészülése már itt fog zajlani.”

Az FC DAC 1904 Labdarúgó Akadémiájának alapadatai:

Edző és sportközpont a következő csapatok és személyzet számára:

A DAC 14 ifjúsági együttese, nagyjából 260 játékos, 30 edző és technikai személyzet

A DAC A és B csapata

Szlovákia ifjúsági válogatottjai

Professzionális fizioterapeutikus és orvosi segítség az összes játékos számára

Professzionális rehabilitáció, regenerációs berendezések, fitneszközpont és orvosi berendezések

Étkeztetés (saját konyha)

A klub adminisztratív központja      

Tervrajz:

  1. Füves pálya mérkőzésekre: 105m x 68m (UEFA Champions League méretek)
  2. Műfüves pálya mérkőzésekre: 105m x 68m (UEFA Champions League méretek)
  3. Füves edzőpálya az első csapat és az U21 számára: 148m x 111m (megfelel 2 UEFA Champions League méretű pályának)
  4. Füves edzőpálya U16 - U19: 100m x 64m (FIFA méretek)
  5. Füves edzőpálya U12 - U15: 100m x 64m (FIFA méretek)
  6. Terület a kondicionális képességek fejlesztéséhez: 70m x 40m
  7. Műfüves pálya, mely a téli hónapokban befedhető lesz: 70m x 50m
  8. Homokos pálya: 35m x 30m
  9. Műfüves edzőpálya: 100m x 64m (FIFA méretek)
10. Füves edzőpálya: 100m x 64m (FIFA méretek)
11. Füves edzőpálya U6 - U12: 148m x 111m (megfelel 2 UEFA Champions League méretű pályának)
12. Lelátó öltözőkkel
13. Főépület
14.-15. Parkoló
16. Futópálya (szintetikus): 148m x 2.5m
17. Futópálya: 1200m x 2.5m
18. Épületgépészeti és karbantartó helyiségek
19. Vízfelület
20. Zöldövezet
21. Öltözők
22. Footbonaut

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies