Jelenlegi hely

Bayo nélkül kell győzelemmel búcsúzni az évtől

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, december 7 - 17:28 | DAC hírek
A 2018-as év zárótalálkozóján együttesünk Nyitrán, a jelenleg ötödik helyen vitézkedő újonc átmeneti otthonában lép pályára. A Szered-DAC összecsapás szombaton 14:00 órakor kezdődik.
Bayo nélkül kell győzelemmel búcsúzni az évtől

Bayo eltiltása

A SZLSZ Fegyelmi Bizottsága a tegnapi ülésén eltiltotta csapatunk legeredményesebb játékosát. Vakoun Issouf Bayot a múlt heti, Zsolna elleni idegenbeli mérkőzésen a hazai védő, Kaša megütéséért tiltották el. Akkor sárga lapot kapott a megmozdulásáért, ám a találkozó felügyelőjének és a játékvezetők megfigyelőjének beszámolója szerint is ki kellett volna állítani. Arról, hogy hány mérkőzésre tiltják el, várhatóan jövő csütörtökön születik majd végleges döntés.  

Hyballa vezetőedző így holnap Nyitrán, az újonc átmeneti otthonában kénytelen nélkülözni az elefántcsontparti válogatott játékát. Szerencsére – a hosszabb ideje sérülteken kívül – a többi futballista egészséges. A csapat a ma délutáni edzést követően elindult az esztendő utolsó, mérkőzés előtti összpontosítására.

„A legutóbbi két meccs miatt csalódottak vagyunk, hiszen nem úgy alakultak az eredmények, ahogy azt szerettük volna. Ezért is lenne nagyon fontos begyűjteni a három pontot. Reményeink szerint sok szurkoló kísér majd el minket, hiszen jön a téli szünet és legközelebb csak két hónap múlva láthatják ismét a csapatot. Győzelmi céllal lépünk pályára, hiszen a Trencsén és a Zsolna ellen pontokat hullajtottunk. A játékosok hozzáállása és küzdőszelleme rendben volt, ám gondjaink vannak a gólszerzéssel – erre fáztunk rá az utolsó pillanatokban Zsolnán,” tette hozzá a DAC vezetőedzője, aki szerdán ünnepelte 43. születésnapját.

DAC-os múlt

Szered az élvonal abszolút újonca, és az eddigi szereplésük minden várakozást felülmúl. A Galántai Járásban található, 17 ezer lakosú városka csapata jelenleg az ötödik helyen áll, négy ponttal megelőzve a hetedik pozíciót elfoglaló Nagymihályt. Az alapszakasz vége előtt öt fordulóval tehát reális esélyük van bejutni a bajnoki címért és az európai kupaszereplésért megküzdő első hat csapat közé.

Az iClinic Szered futballklub keretében több, gazdag élvonalbeli tapasztalatokkal rendelkező futballista található, ráadásul egykori DAC-játékosok is tagjai a klubnak. A csapat erőssége a két, egykoron sárga-kék labdarúgó, Ľubomír Michalík és a kapus, Pavol Penksa; Karel Stromšík vezetőedző munkáját a DAC egykori középső védője, Lérant Péter segíti, és Igor Obert is a klub berkeiben dolgozik.

A Horalky keksz otthonának számító szeredi újonc id. Michal Gašparík irányításával vágott neki a szezonnak, aki szeptember elsejéig, a két együttes első, egymás elleni mérkőzéséig ült a kispadon. A dunaszerdahelyi 0:5-ös vereség után 7 ponttal a nyolcadik helyen álltak. Az azóta lejátszott tíz bajnoki összecsapáson azonban csak két alkalommal szenvedtek vereséget és 18 pontot szereztek! „A Szered egy hatalmas fejlődésen átesett csapat, amely az utolsó hét összecsapásán veretlen tudott maradni. Jól emlékszem a két gárda legutóbbi, esős meccsére, amelyen 5:0-ra vertük őket Dunaszerdahelyen. Holnap azonban már egy teljesen más együttessel találkozunk, amely a Fortuna Liga egyik legjobb formában levő alakulata. Erős a védelmük, ám ugyanakkor veszélyesek az előre játékban,” figyelmeztet Hyballa vezetőedző.      

Történelem

Holnap a második alkalommal találkozik az élvonalban a két együttes. 1977 és 1980 között a divízióban, tehát a harmadik osztályban csaptunk velük rendszeresen össze, és a múltban a Szlovák Kupában is megmérkőztünk ellenük. A jelenlegi idény 7. fordulójában 5:0-ra győztünk a MOL Arénában (gólszerzők: Vida K. 2, Kalmár, Tretyakov, Adekuoroye öngól, 6813 néző).

A Szered 114 éves klubtörténelme egyértelműen legjobb esztendőjét futja. Az önálló Szlovákia megalakulása óta két évtizedet töltött a 3. és 4. ligában, míg 2014-ben feljutott a 2. vonalba, ahonnan négy idény után bajnokcsapatként léptek fel a legjobbak közé.          

Táblázatok (2018/19, a 17. forduló után):

Teljes:

2. DAC 17 10-5-2 37:22, 35 pont

5. Sereď 17 7-4-6 22:25, 25 pont

Hazai pálya:

1. DAC 9 6-3-0 21:8, 21 pont

4. Sereď 8 6-1-1 16:8, 19 pont

Idegenben:

3. DAC 8 4-2-2 16:14, 14 pont

8. Sereď 9 1-3-5 6:17, 6 pont

Élvonalbeli mérleg:

DAC: 24. idény, 736 mérkőzés: 246-185-305, gólarány 857:1058

Sereď: 1. idény, 17 mérkőzés: 7-4-6, gólarány 22:25

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):

Teljes: 1  1-0-0, gólarány 5:0

Az ellenfél otthonában: 0  0-0-0, 0:0

A Fortuna Liga 18. fordulójának műsora:

Szombat, 2018. december 8., 13:45 ó: Slovan-Žilina, 14:00 ó: Sereď-DAC, Senica-Ružomberok, Zlaté Moravce-Nitra, Podbrezová-Michalovce, 15:45 ó: Trnava-Trenčín

A Szered-DAC bajnoki mérkőzés holnap 14:00-kor kezdődik, játékvezetők Marhefka - Tomčík, Jenčura.

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC