Jelenlegi hely

Barátság határok nélkül

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, február 23 - 14:02 | Színes
A Rotary mára több mint 1,2 millió taggal és támogatóval működő nemzetközi szintű közösség, melynek Dunaszerdahelyen már öt éve sikeresen működő csoportja egyike az Cseh-Szlovák Rotary-körzet 76 klubjának. A jelenlegi és volt elnökökkel beszélgettünk a klubról és tevékenységükről.
Barátság határok nélkül

Először is tudni kell, hogy a Rotary-év júliusban kezdődik és júniusban zárul - kezdi a bemutatást Dr. Nagy Vidor, a dunaszerdahelyi klub jelenlegi elnöke. Az utóbbi időszakban az évek óta futó cserediák program, valamint a klub tagjainak szervezett beszélgetések, előadások mellett négy komolyabb projektet, eseményt szervezünk meg évente. Szeptember 1-én már ötödik alkalommal szerveztük meg az egyre sikeresebb Kis-Duna csónaktúrát, melyen ezúttal 120-an vettek részt, közülük 82-en szálltak csónakba. Erre az alkalomra az országunkba érkező cserediákok közül húszan jöttek el. Tavaly december folyamán már második alkalommal gyűjtöttünk tartós élelmiszert nehezebb életkörülmények közt élő embertársainknak. Ez a gyűjtés szintén egyre sikeresebbnek mondható, karácsony előtt 45 darab 10 kg-os csomagot adhattunk át a támogatottaknak. Januárban egy báljellegű Rotary-partyt tartottunk. Ez annyira családias jellegű, 110 vendéget fogadó rendezvény, hogy ekkor tagjaink főzik a többfogásos vacsorát, illetve mi vállaljuk a felszolgáló szerepet is. Sikerességét és hangulatát az is igazolja számunkra, hogy többen már évek óta visszatérő vendégek nálunk. A tavaszi időszakban pedig a Kis-Duna mentén található rossz állapotban lévő források környékét tisztítjuk meg, majd kis bódét elhelyezve a forrás fölé, ivásra alkalmassá tesszük a turisták és biciklisek számára.

A cserediák-program egyike a Rotary legfontosabb tevékenységeinek - kapcsolódik be a beszélgetésbe Andrej Bartoš. Három diákot tudunk hozzásegíteni ahhoz, hogy középiskolásként egy iskolaévet külföldön tölthessenek, tanulhassanak. Így az idén Argentínába és az USA-ba jutott el három csallóközi srác. De itt nem egyszerűen arról van szó, hogy külföldre mennek, hanem a helyi Rotary klub által kiválasztott, megbízható családnál vannak elhelyezve, és az ottani klub támogatja, patronálja őket. Ennek fejében mi is fogadunk külhoni tanulókat, a jelenlegi iskolaévben egy kolumbiai, egy brazil és egy alaszkai diák élvezi vendégszeretetünket. A hozzánk érkező tanulók a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava gimnáziumba járnak, itt tanulnak egy évig. A tanulás mellett mi is foglalkozunk velük, és ha megfelelő a tanulmányi előmenetelük, akkor különböző kirándulásokra, találkozókra jöhetnek velünk. A következő tanévre ugyan már le lett zárva a jelentkezők kiválasztása, de a továbbiakra örömmel várjuk az érdeklődő családok jelentkezését.

Az idei nagy tervünk, mely már a megvalósítás időszakába került, az a Dunaszerdahely és Győr közötti biciklitúra. Ennek a kezdeményezésnek nemcsak az a célja, hogy a klubtagok találkozzanak, hanem hogy a két város lakosságát is közelebb hozzuk egymáshoz, legyenek találkozási lehetőségek - közéleti szinten legyenek közös aktivitások. Előzetes kalkulációnk szerint mintegy 300 kerékpáros indulna el a közel 50 kilométeres távon. Ebbe a programba, melynek címe: Barátság határok nélkül, Rotary határok nélkül - csekély nevezési díj fejében bárki jelentkezhet a jelenleg előkészítés alatt álló facebook eseményre kattintva. Valamelyest persze limitálnunk kell majd a jelentkezéseket, hogy a résztvevők kellő biztonságát megfelelően tudjuk szavatolni. A tervezett útvonal nagyrészt a Duna töltésén halad, ezzel is elkerülve a forgalmas fő utakat. Azt is elárulom, hogy a befolyt pénzösszegből elegáns bicikliállványokat helyeznénk el Dunaszerdahely frekventált pontjain - zárta szavait Nagy László, a dunaszerdahelyi Rotary Klub alapító elnöke.

Kedves olvasóink! A tervezett kerékpártúra részleteiről, és a jelentkezési lehetőségről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.