Back to top

Bár sokan elmondták, sosem árt elismételni

Publikálva: 2019, március 26 - 06:00
Az anyanyelven tanulás fontossága sokak számára egyértelmű, de ahogy Beke Zsolt, a dunszt.sk kulturális magazin főszerkesztője mondja, talán nem árt azt újra és újra elismételni.
Bár sokan elmondták, sosem árt elismételni

Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerezze meg az ismereteket?

A kérdésre a választ bár nagyon sokan elmondták, talán nem árt elismételni. Az anyanyelvükön tudnak a diákok a legkönnyebben és legjobban gondolkodni. Főleg az alap-, de a középfokú oktatás során is fontos ez, hiszen – a kisgyermekkor szintén nagyon fontos szakaszát követően – ekkor sajátítják el azokat a kompetenciákat, amikre későbbi tudásuk és a (logikai) gondolkodásuk épül. Minden bizonnyal akadnak példák az ellenkezőjére is, de a nagy számok átlaga ezt az elképzelést támasztja alá. Mindamellett nagyon fontos az idegen nyelvek elsajátítása, de ez is egy biztos alapon lehet még inkább effektív.

Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

Szlovákiai magyarként is olyan területen tudtam elhelyezkedni, amely a magyar nyelvhez kapcsolódott, irodalomkritikusként és kiadói-, illetve lapszerkesztőként is. Ma már sajnos nincs is olyan munkakör a szlovákiai magyarok körében, hogy kiadói szerkesztő… Több mint húsz éve a magyar irodalom és kultúra a munkám leggyakoribb tárgya. Fontos azonban, hogy a szlovák kultúrával és irodalommal is kapcsolatban legyünk, aminek szerencsére megvannak a fórumai, talán épp Dunaszerdahelyen a legkevésbé.

Ezt már olvasta?

Cookies