Back to top

Azerbajdzsánban is Dunaszerdahelyt képviselik a birkózóink

Publikálva: 2019, július 17 - 17:56
Az elkövetkező napokban az azerbajdzsáni Bakuban rendezik meg XV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahol a Dunaszerdahelyi Birkózóklub két tehetséges sportolója is megküzd az érmekért.
Azerbajdzsánban is Dunaszerdahelyt képviselik a birkózóink

Pollák Anna és Csörgő Tamás, 46 és 55 kilogrammos súlycsoportban versenyeznek majd, akiket Gaál Attila kadet szabadfogású válogatott edző készített fel a viadalra. Egyik utolsó edzésükön mi is ott jártunk, s Hakszer Rolandtól, a dunaszerdahelyi klub elnökétől és az országos szövetség alelnökétől megtudtuk, összesen 5 szlovákiai birkózó indul majd a világversenyen, s közülük négy is csallóközi, kettő pedig éppen Dunaszerdahelyről utazik a fesztiválra. Ez is mutatja, hogy tájainkon nagyon sikeresen az utánpótlásnevelés. Ahhoz pedig, hogy a tehetségek ne adják fel idejekorán az ígéretes pályafutásukat, fontosak, hogy nemzetközi versenyeken a világ korosztályos élmezőnyével is összemérjék tudásukat. 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált ezt megelőzően két éve éppen Győrben rendezték, két év múlva pedig Besztercebánya ad majd otthont neki. A tornát az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) égisze alatt 2 évente rendezik, résztvevői pedig az 50 európai tagállam 14 és 18 év közötti sportolóiból kerülnek ki. A versenynek téli és nyári változata is van, melyeket 1993 óta azonos években bonyolítanak le. Az első EYOF-ot 1991-ben tartották Brüsszelben, az első téli fesztivált pedig 1993-ban, az olaszországi Aostában. Az idei a 29. a sorban, a nyáriak közül pedig a 15. A játékokat egyébként 1999 óta hívják EYOF-nak, addig az EYOD (Európai Ifjúsági Olimpiai Napok) elnevezésre hallgatott.

A Kodály Zoltán Alapsikola falai közt zajló edzésen is látható volt, a sportolók kiváló formában vannak a megmérettetés előtt, s már a kijutás is hatalmas bravúr volt, de bíznak a jó szereplésben is. Hakszer szerint sok múlik majd most is a sorsoláson, hiszen nem mindegy milyen ellenfél vár a 2002-es és 2003-as születésű sportolókra, hiszen egy jó első mérkőzés hatalmas lendületet adhat nekik a következő csatákban.

Ugyanakkor a birkózásban nagyon forntos a formaidőzítés is, s így az adott napon hozott teljesítmény sorsdöntő lehet. A dunaszerdahelyi birkózók bakui szerepléséről majd folyamatosan beszámolunk.

Ezt már olvasta?

Cookies