Jelenlegi hely

Az óvodai beszoktatásról

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, augusztus 26 - 13:09 | Oktatás
Az óvodai beszoktatás egy nagyon nehéz időszak mind a gyermeknek, mind pedig a szülőnek. Ez az első komolyabb elszakadás időszaka, ami valljuk be, egyben a függetlenedés kezdete is. Az addig rajtunk csüngő gyerkőc felfedezi a társakat, az óvónőket, hozzájuk is kezd ragaszkodni, már nemcsak mi leszünk neki fontosak. Sokszor a szülőknek nehezebb, mint a gyermeknek.
Az óvodai beszoktatásról

A gyermek szociális fejlődésének alapvető szükséglete a társakkal való játék, együttlét. Erre ő is vágyik, csak ez most még láthatatlan számára.

Persze minden gyermek máshogyan reagál az óvodára, az elválásra. Nem baj, ha hosszan sír az elején, noha rendkívül fájdalmas tud lenni. Sőt, akkor lenne ok az aggodalomra, ha minden egy könnycsepp nélkül történne. Elképzelhető, hogy a beszoktatás hosszabb időt vesz igénybe – egyes esetekben hetekig is eltarthat.

A gyermek szorongását az is fokozhatja, ha látja, hogy a szülőnek is nehéz, nehezen engedi el a kezét, bizonytalan azzal kapcsolatban, tényleg jót tesz-e neki az óvoda. Ezért bátorítani kell az óvodára, mesélni neki sok pozitív történetet az óvodáról, a gyerekről, óvónőkről. Sok helyen olyan játékok vannak, amiket otthon nem találhat meg, ez is vonzó lehet számára.

Maradandó károsodást semmi esetre sem hagy az, ha elválik a szülőtől, hiszen ebben az életkorban pont ez a szükséglete, csak fokozatosan kell azt tenni. A hirtelen lépések megviselhetik lelkileg. A kitartó munkának előbb utóbb meglesz a gyümölcse!

Peer Krisztina / koloknet.hu