Back to top

Az összefogás gondolatai a nemzeti ünnepen

Publikálva: 2016, március 15 - 20:11
Az esős idő miatt a Városi Művelődési Központban tartották meg a március 15-i ünnepséget városunkban.

A színházteremben nagy érdeklődés mellett zajlott az ünnepi megemlékezés, melyet Karácsony Laura, a Novus Ortus Diákszínpad tagja kezdett Tóth Elemér versével. A folytatásban dr. Hájos Zoltán polgármester ünnepi beszéde következett, amelyben köszöntötte a megjelenteket, majd történelmi eseményekre emlékeztetve feltette a kérdést, mit kérdeznének tőlünk a szabadságharc hősei a március 5-i választás kapcsán. Hájos a magyar választók alacsony részvételének okait elemezte, majd végül megjegyezte: „Bízom abban, hogy a magyar közösség kitör a közönyből és a kishitűségből, a politikusok képesek lesznek a pártérdekek fölé emelkedni, és a magyar közösség érdekeit szem előtt tartva megállapodni. Csak az összefogás révén érhetjük el az egységes politikai érdekképviseletet, amely biztosítja a magyarok közösség létszámához mérten a parlamenti képviseletet a Felvidéken.” (A polgármester teljes beszéde ITT olvasható.)

A beszédet követően, Fodor Dóra, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjának énekét hallgathatta meg a közönség. A folytatásban Dr. Horváth József, a győri Rotary Club alapító elnöke mondott ünnepi szónoklatot, amelyben felidézte a 19.század eseményeit, a magyar nemzet számára a reformkor hozta kulcsfontosságú eredményeket és azt is, mi vezetett az 1848-as év márciusához. A szónok kiemelte, Budapesten nem folyt vér, békés volt és a maihoz hasonló időjárást hozott 15-e. Horváth beszéde végén a történelmi eseményekre is alapozva szintén az összefogás fontosságát emelte ki a felvidéki magyarság viszonylatában. (A teljes beszéd ITT olvasható.)

A szónoklatot a Rivalda Színház ünnepi műsora követte, majd a VMK-ban tartott megemlékezés zárásaként a Pántlika zenekar és a Dunaág néptáncműhely közös előadása hozott nagy tapsot. A résztvevők ezt követően átsétáltak a szabadságharc emlékművéhez, ahol a szervezetek képviselői koszorúztak és végezetül a jelenlévők elénekelték nemzeti himnuszunkat.

A képgalériánkat ITT tekintheti meg.

Ezt már olvasta?

Cookies