Back to top

Az öröm művészete Színes Ceruzákkal rajzolva

Publikálva: 2023, június 11 - 09:25
A maga nemében a világon egyedülálló verseny, a Csallóközi Színes Ceruzák az idén 24. alkalommal teszi színesebbé a Csallóközi Múzeum kiállítótermének falait.
Az öröm művészete Színes Ceruzákkal rajzolva

Az ünnepélyes kiállításmegnyitó és díjátadó elején - ahogy azt az elmúlt években is - Vlado Kulíšek pantomimművész varázsolta el a nagyszámú érdeklődőt - legyen szó gyerekről, vagy felnőttről.

Az önfeledt derű percei után Tilajčík Edit, a díjátadó háziasszonya köszöntötte magyarul, szlovákul és angolul a rendezvényre Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Bulgáriából és testvérvárosunkból, Győrből érkezetteket, külön kiemelve Nagyszombat megye alelnökét, Berényi Józsefet, Karaffa Attilát, városunk alpolgármesterét, Takács Tímeát, a Csaplár Benedek VMK igazgatónőjét, Nagy Ivánt, a Csallóközi Múzeum igazgatóját, Peter Kadlicot, Nagyszombat Megye Önkormányzata Kulturális és Sportügyek Osztályának igazgatóját. Külön örömmel üdvözölte a Győr Megyei Jogú Város, Dunaszerdahely testvérvárosának képviseletében hozzánk érkezett delegációt: Szeles Szabolcs alpolgármester urat, Gyarmathy Orsolyát, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának nemzetközi referensét, illetve Várszegi Mónikát, a szakmai zsűri tagját.

A megnyitó háziasszonya elmondta, a verseny 24. évadába 6 országból: Lengyelországból, Szerbiából, Csehországból, Magyarországról, Bulgáriából és Szlovákia különböző részeiről mintegy 1400 rajz érkezett be. A szakmai zsűri: Várszegi Mónika, Eva Bachratá Linhartová képzőművész, Kovačik Gitka művészetpedagógus, Katarína Siposová és Alojz Drahoš szobrászművész, Bohumír Bachratý vezetése alatt hosszú és nehéz mérlegelés után 55 egyenértékű nyertes művet választott ki díjazásra. A zsűri munkáját ezúttal is Dagmar Madarasová, a Csallóközi Népművelési Központ munkatársa segítette, a verseny koncepcióját pedig, ahogy a 24 év alatt minden évben - ezúttal is Nagy Kornélia állította össze - tudhattuk meg Tilajčík Edittől.

A verseny idei évada bemutatása után Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Fantasztikus, hogy a versenynek már a 24. évfolyama zajlik, hiszen akik itt voltak a kezdetekkor, azoknak lehet, hogy már gyerekeik vannak - kezdte rövid beszédét Berényi József. Mára, mondhatni, nagyon szép tradícióvá nőtte ki magát ez a nemzetközi verseny, melyre mindig örömmel érkezik - mondta, majd hozzátette:

Köszönöm  a kis művészeknek ezt a kiállítást, mert itt láthatjuk, ahogy ők látják a világot.

A szülőknek pedig köszönöm, hogy elküldték ezeket a szép rajzokat, mert így részesei lehetünk ennek a szép tárlatnak. Bízom benne, hogy jövőre is sikerül megszervezni és láthatjuk akkor is ezt a szép kiállítást“ - zárta üdvözlő szavait Berényi József.

Szeles Szabolcs, Győr város alpolgármestere a győriek üdvözletét hozta. Ez a fajta rendezvény egészen fantasztikus, hiszen nemcsak Dunaszerdahely és Szlovákia határain, hanem a szomszéd határokon is túllépett - emelte ki az alpolgármester. Dunaszerdahely és Győr kapcsolatát pedig különösen színesíti, egyben megerősíti a két város testvérként élését - hangoztatta Szeles Szabolcs.

A mai kor sok-sok járványa, háborúi, gazdasági és egyéb gondjai mellett „Jó látni ezt a sok csodát, azt nézni, hogy hogyan látjátok ti a világot, mert nem úgy látjátok, ahogy mi.

Egyben megnyugtató érzés, hogy ti ezt a világot, amit itt bemutattok, ezt fogjátok továbbvinni. Lássátok mindig ilyen csodásnak és ilyen színesnek ezt a világot!

 - mondta örömmel Győr alpolgármestere.

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki létrehozta, életben tartja és továbbviszi ezt a rendezvényt, és elsősorban köszönöm nektek, gyerekeknek, hogy ilyen szépséggel láttok el bennünket” - mondott köszönetet Szeles Szabolcs.

Bohumír Bachratý, aki kezdetektől a szakmai zsűri elnöke, rövid értékelőjében kiemelte, nagyon köszöni, hogy újra részese lehetett ennek az egyedülálló rendezvénynek. „Ünnepi pillanat ez sokatoknak, akik első alkalommal állítotok ki, az öröm művészete, amit látunk körülöttünk.

Kívánjuk, ahogy a képeken megrajzoljátok, olyan szép legyen az életetek

- hangzottak el a zsűri elnökének kedves szavai.

A rövid köszöntők után a megnyitóra érkezett kis kiállító művészek megkapták mesés ajándékaikat, a verseny díjazottainak járó oklevelet, és ahogy mindig, minden évben, egy-egy kerámia színes ceruzát, hogy sose feledjék, milyen csodának lehettek a részesei.

A XXIV. Csallóközi Színes Ceruzákra érkezett művekből készült válogatást a Csallóközi Múzeum kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők, az ünnepélyes megnyitón készült felvételeinken pedig a díjátadó legkedvesebb pillanatait rögzítettük.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies