Back to top

Az oltási stratégiáról egyeztetett Hájos Zoltán polgármester a megyeelnökkel

Publikálva: 2021, március 22 - 14:45
Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke szerdán online-konferenciát tartott a megye mind a hét járási székhelyének polgármesterével. A konferenciába bekapcsolódott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is. A megbeszélésen elsősorban a Covid-19 megbetegedés eddigi lefolyásáról és a védőoltással kapcsolatos tervekről volt szó.
Az oltási stratégiáról egyeztetett Hájos Zoltán polgármester a megyeelnökkel

A március 17-én lezajlott fórumon tájékoztatás hangzott el arról, hogy február 11-től az Egészségügyi Minisztérium megbízásából Nagyszombat megye területén az oltás lebonyolításának megszervezését a megye végzi. A megyei szervek irányításával azóta három nagy kapacitású oltóközpontot hozott létre a vakcínák beadására. Eddig három járási székhelyen alalkítottak ki nagy kapacitású oltóközpontokat: Dunaszerdahelyen, Szakolcán és Nagyszombatban. Ezeken a helyszíneken négy hétvégén eddig összesen 19 ezer személyt oltottak be. Nagyobb gondok nélkül sikerült az együttműködés és a kapcsolattartás az érintett városokkal, mondta Jozef Viskupič megyeelnök a találkozón.

A megyeelnök hangsúlyozta: az  volt a céljuk, hogy az oltással ne a kórházakat terheljék, ezért a nagy kapacitású oltóközpontokban az orvosi rendelők orvosai és egészségügyi nővérei teljesítettek szolgálatot, a szokásos rendelési időn túl. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy a beadható vakcínák mennyisége hétről hétre változó. Kezdetben hetente ezer állt rendelkezésre, de április végére már 7 300 vakcínát helyeztek kilátásba. A megyének viszont már március közepére hetente mintegy 10 ezer vakcínát sikerült beszereznie, mivel más megyékben lassabban indult be az oltás. Az oltás iránt érdeklődők komfortérzete szempontjából fontos, hogy elegendő legyen a parkolóhely,  de ez nem döntő tényező az oltás lebonyolítását illetően.

Hájos Zoltán segítséget ajánlott a megyének

Nagyszombat megye elnöke rendkívül üdvözlendőnek nevezte a polgármesterektől érkező minden segítséget, legyen az akár logisztikai jellegű, vagy akár a lakosság tájékoztatása, illetve az egészségügyi személyzet biztosítása.

Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán, aki egyúttal megyei képviselő is, úgy véli, hogy fontos a megye együttműködése a városokkal, mert ennek köszönhetően lehet sikeres a lakosok védelme a koronavírussal szemben. „Felajánlottuk a segítségünket a megyének, a városi rendőreink eligazítást adhatnának az embereknek és a gépjárművezetőknek az oltóközpont környékén“ – mondta Hájos Zoltán.

Az on-line fórumon elhangzott, hogy a megye illetékesei készülnek az AstraZeneca társaságtól származó vakcína második adagjának a beadására, amelyet az Egészségügyi Minisztérium az első után 9–12 héttel később tart ajánlatosnak. Másrészt a megye azzal számol, hogy hamarosan más vakcínák is rendelkezésre állnak majd.

 Jozef Viskupič: Készülünk a második adagok beadására, de új vakcínákat is várunk

A legközelebb terveket így foglalta össze Jozef Viskupic: Nyitottak és készek vagyunk a konstruktív párbeszédre. Mai találkozónkon éppen ezért kerestük azokat a lehetőségeket, amelyek azt eredményezhetik, hogy a lehető legjobban legyünk majd képesek lebonyolítani az oltási tervünk második szakaszát. Ez előreláthatólag 2 – 6 hét múlva kezdődik, mégpedig vagy az AstraZeneca vakcína második adagjának a beadásával, esetleg az új típusú Johnson&Johnson vakcínával, amely várhatóan sokkal nagyobb mennyiségben fog rendelkezésre állni, akár tízezres nagyságrendben is. Beszélgettünk további lehetőségekről is, arról, hogy a megnövekedett igények mellett hogyan leszünk képesek biztosítani az emberek beoltását az első adaggal és párhuzamosan a már beoltottak vakcínázását a második adaggal“.

Nagyszombat megye terve számol a harmadik fázissal is, amelyben fokozatosan visszafognák a nagy kapacitású oltóközpontok tevékenységét, mivel a lakosság elégséges hányada lesz már beoltva ahhoz, hogy elérjük a kollektív immunitást. A negyedik szakasz távlatilag azzal számol, hogy egyéneket oltanának és kisebb létszámú lakossági csoportokat, várhatóan az orvosi rendelőkben. A bejelentkezési rendszer működtetése az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának a gondjaira van bízva. 

dunstreda.sk - pve

Ezt már olvasta?

Cookies