Back to top

Az Oktatástámogatási Alap segítsége pedagógusoknak és tanulóknak

Publikálva: 2021, április 10 - 15:27
Az Oktatástámogatási Alap pedagógusoknak és tanulóknak nyújt kölcsönt, amellyel áthidalhatják a jelenlegi járványhelyzetből adódó anyagi nehézségeiket. Tavaly 291 pedagógus 2 687 200 euró összegben részesült kölcsön formájában az alapból. Úgynevezett stabilizációs kölcsönt pedig 337 esetben 674 000 eurós összegben biztosítottak.
Az Oktatástámogatási Alap segítsége pedagógusoknak és tanulóknak

Az eredetileg betervezett pénzösszeget többször megemelték. Ezt az alap weboldalán közzétett éves jelentésükben közölték.

A jelentésben kifejtették, hogy az alap munkatársainak továbbra is érdeke, hogy a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumával együttműködve emeljék a kölcsön iránti érdeklődést és az igénylők körét is.

„Az alapnál azt tapasztaltuk, hogy mérsékeltebb volt a kölcsön iránti érdeklődés a hallgatók köréből, amely valószínűleg abból adódott, hogy az oktatás az online térbe tevődött át” – írták a közleményben.

Ezzel együtt az igénylők típusa is változott, míg eddig azok a hallgatók igényelték a kölcsönt, akiknek ez a mindennapi életszükségleteik biztosításához kellett, addig 2020-ban főleg a távoktatáshoz szükséges technikai eszközök beszerzéséhez kérvényeztek hitelt.

A kölcsönt 821 hallgatónak ítélték meg 3 115 400 euró összegben. Ez az összeg valamivel több volt, mint az eredetileg betervezett annak ellenére, hogy a kérvényezők száma csökkent. A pedagógusok számára 291 esetben 2 687 200 euró összegben biztosítottak hitelt.

A közleményben részletezik azt is, hogy törvénymódosításra várnak az alap 2021-es működésével kapcsolatosan.

„Mindenképpen olyan törvényre van szükség, amely kiküszöböli az eddigi jogi akadályokat és olyan rendszert vezet be, amely lehetővé teszi mindazoknak a kölcsönhöz való hozzáférést, akiknek arra valóban szükségük van” – áll a közleményben.

(BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: oktatásügy
Cookies