Back to top

Az oktatási minisztérium változtatásokat tervez az érettségi vizsgák terén

Publikálva: 2024, március 7 - 08:36
A szlovák oktatási tárca változásokat tervez az érettségi vizsgákkal kapcsolatban, melyek között szerepel a kétszintű érettségi vizsga bevezetése is bizonyos tantárgyakból. Mindezt a minisztérium kommunikációs és marketingosztálya közölte a TASR hírügynökséggel.
Az oktatási minisztérium változtatásokat tervez az érettségi vizsgák terén

„A kormányprogramban középtávú prioritásként szerepelnek az érettségi feltételek változtatásai, melyek igazodnának a korszerű oktatási és tantervreform követelményeihez” – ismertették. Ezeknek a céloknak az egyike a kétszintű érettségi vizsga bevezetése is bizonyos tantárgyakból.

Megjegyezték továbbá, hogy a változtatási javaslatok a minisztériumban megvitatásra kerülnek, komoly szakmai előkészítés előzi meg azokat, majd a témát vitára bocsátják az érintettekkel.

Céljuk az érettségi vizsgák nemzetközi szintű összevethetőségének elérése, ami a tárca szerint az egyik feltétele a középiskolai végzettséggel rendelkezők munkaerőpiacon való jobb érvényesülésének, valamint a főiskolai tanulmányok sikeres elvégzésének és a tehetséges fiatalok Szlovákiában való maradásának.

A középiskolák diáktanácsa javasolta, hogy az érettségi vizsga során vegyék figyelembe a korábbi teljesítményt is. Örömmel fogadnák továbbá, ha nagyobb hangsúlyt kapna a kreatív gondolkodás, a hosszú távú érettségi munka készítése és bevezetésre kerülnének a többszintű érettségi vizsgák.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies