Back to top

Az ÖKO DIÁK 2023/2024-es évfolyamának felhívása

Publikálva: 2023, október 25 - 07:25
A Dunaszerdahelyi járás magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák tanulóinak természettudományos tehetséggondozását és -fejlesztését, a felelős, fenntartható fejlődés iránt elkötelezett generáció nevelését tűzte ki célul az ÖKO-DIÁK. A Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola szervezésében megvalósuló versenyre 2023. október 27-ig jelentkezhetnek az alapiskolák 7-9. évfolyama, valamint a gimnáziumok és szakközépiskolák 1-4. évfolyama tanulóinak csoportjai. Részletek alább olvashatók.
Az ÖKO DIÁK 2023/2024-es évfolyamának felhívása

ÖKO DIÁK 2023/2024 - VERSENYSZABÁLYZAT

A verseny célja:

  • a Dunaszerdahelyi járás magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák tanulóinak természettudományos tehetséggondozása és -fejlesztése, valamint további ismeretek megszerzése.
  • a felelős, fenntartható fejlődés iránt elkötelezett generáció nevelése.
  • komplex ökológiai szemlélet kialakítása.
  • kulcskompetenciák kialakítása és fejlesztése a kommunikáció, a retorika, a stilisztika terén.
  • a helyi erőforrások, értékek megőrzése.
  • a versenyzők környezeti nevelés kapcsán megszerzett ismereteinek felmérése.

Célcsoport:

Az alapiskolák 7-9. évfolyamának, valamint a gimnáziumok és szakközépiskolák 1-4. évfolyamának tanulói.

A verseny felépítése:

Iskolai forduló: a diákok 3 fős csapatokban dolgoznak. Olvasmányokat, feladatlapokat kapnak, a kérdéseket közösen válaszolják meg, és határidőn belül visszaküldenek. Egyes fordulókban online Escape room programban oldanak meg szórakoztató, problémamegoldó készségeket és általános ismereteket igénybe vevő feladatokat a környezettudatos és fenntartható életmód témakörében. Az iskolai fordulóba bármennyi csapat bekapcsolódhat. Az online feladatokhoz a hozzáférést a versenyre való regisztráció után kapják meg a csapatok. A sikeresen megoldott feladatokat visszaküldő csapatok tagjai továbbjutnak a városi fordulóba. Az iskolai fordulókban a diákok nem esnek ki a versenyből. Az iskolai feladatokban megválaszolt kérdések és megoldott feladatok a felkészülést jelentik a városi fordulóra.

Városi forduló:

Középiskolások: a továbbjutó csapatok tagjai a városi fordulóban önálló versenyzőként méretik meg magukat.

  1. a versenyzők egy online feleletválasztós tesztet töltenek ki saját mobileszközeik használatával. A kérdések az online fordulók olvasmányaiból és feladataiból állnak össze. A 15 legeredményesebb versenyző továbbjut a döntőbe.
  2. a döntősök egy szónoki beszédet írnak és adnak elő, aminek a témáját ott ismerik meg. A beszéd előkészítésére 60 perc áll a rendelkezésükre. Terjedelme 3-5 perc. A pontozás során a sokoldalúan szakavatott zsűri pontozza a versenyzők innovatív ötleteit a környezetvédelem területén, az előadásmódot, a szónoki beszéd minőségét.

Alapiskolások: a továbbjutó csapatok tagjai a városi fordulóban önálló versenyzőként méretik meg magukat.

  1. a versenyzők egy online feleletválasztós tesztet töltenek ki saját mobileszközeik használatával. A kérdések az online fordulók olvasmányaiból és feladataiból állnak össze. A tesztet a csapatok tagjai önállóan töltik ki, nem csapatként.
  2. a teszt kitöltését követően a csapatok előadják az prezentációjukat, amiben bemutatják, hogy mivel tudnak hozzájárulni a fenntarthatóbb jövő eléréséhez. A csapat egy közös pontszámot kap, ami hozzáadódik minden csapattag egyéni teszteredményéhez, és a csapattagok végeredményben egyénileg lesznek értékelve. A prezentációban a zsűri pontozza a versenyzők innovatív ötleteit a környezetvédelem területén, az előadásmódot, a prezentáció minőségét. Követelmény, hogy a csapat minden tagja részt vegyen a feldolgozott téma bemutatásában és megnyilvánuljon szóban.

Nevezési díj és regisztráció:

A verseny a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola szervezésében valósul meg a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal, valamint  a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ támogatásával. A részvétel díjtalan.

Az iskolák részvételi szándékukkal és kérdéseikkel forduljanak Kiss Kingához a következő email címen: oko.diak.ds [at] gmail.com

A megoldott feladatokat kérjük szépen visszaküldeni a következő email címre: oko.diak.ds [at] gmail.com

Díjak:

A díjak között szerepel többek között egy kerékpár, rollerek, és még sok értékes ajándék.

 

Ezt már olvasta?

Cookies