Back to top

Az infláció a nyaralási terveinkre is rányomta a bélyegét

Publikálva: 2023, június 27 - 05:55
Az infláció nemcsak a mindennapjainkat, hanem a nyarunkat, a nyári utazásainkat, kirándulásainkat is befolyásolja. Idén a szlovákiai lakosság 30 százaléka nem megy nyári üdülésre, sokan pedig még mérlegelik a döntésüket. Ennek oka az árak emelkedése és a pénz vásárlóerejének csökkenése.
Az infláció a nyaralási terveinkre is rányomta a bélyegét

A megkérdezettek 44 százaléka viszont biztosan elmegy üdülni a nyáron. A lakosság negyede szeretne külföldre utazni, a legtöbben 7–10 napra terveznek. A válaszadók mintegy 40%-a a belföldi nyaralást választotta, egy kicsit rövidebb időtartammal, 4–6 nappal számol. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a STEM/MARK ügynökség készített a Home Credit társaság megbízásából idén május és június derekán.

„Mint a felmérésből kiderült, a drágulás következtében idén 10 szlovákiai lakosból 4 nem megy külföldre nyaralni. További 15% rövidebb időre menne, 14% pedig maga gondoskodna az ottani étkezéséről, 9 százalékuk viszont egyáltalán nem menne nyaralni.

A megkérdezettek 22 százaléka válaszolta, hogy a jelenlegi helyzet nem befolyásolta nyaralási terveit” – árulta el a Home Credit piaci elemzője, Jaroslav Ondrušek.

A legtöbb nyaraló 1200 eurónál kevesebbet fordít az utazására, sokan még ennél is lényegesen kevesebbet. A legnagyobb csoport, a válaszadók közel negyede 401-től 800 euróig terjedő összeget szán erre a célra. A válaszadók ötöde azt tervezi, hogy még kevesebbet, maximum 400 eurót költ a nyaralására. További ötödük 1201 és 2000 euró közötti összeget szándékozik nyári felüdülésre és élményszerzésre költeni, három százalékuk pedig 4000 eurót fordít a nyaralására.

„Az idei és a tavalyi nyaralás költségeit összevetve a válaszadók 44%-a megközelítőleg ugyanakkora összeggel, 25%-a valamivel többel, 16%-a pedig lényegesen nagyobb összeggel számol. Ezzel szemben az emberek 15%-a azt tervezi, hogy a korábbinál kevesebb pénzt költ majd” – tette hozzá Ondrušek.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies