Back to top

Az idén többet kell várni a Szülőföldön magyarul támogatásokra

Publikálva: 2021, május 12 - 07:56
A koronavírus-járvány és az iskolák bezárása 2020-ban nagyban megnehezítette a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatások adatalapjainak kiosztását, azok beküldését és feldolgozását, amelyben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége oroszlánrészt vállalt. A tavaszi leadási határidő őszire módosult, az első kifizetések pedig csak január közepén kezdődtek.
Az idén többet kell várni a Szülőföldön magyarul támogatásokra

Jelenleg az oktatási-nevelési támogatások kifizetésének 3. köre zajlik, de még mindig vannak fennakadások. Leginkább a nem megfelelően megadott számlaszámok miatt. A korábbi évektől eltérően az idén ugyanis már nincs mód a támogatások készpénzes felvételére, minden pályázónak kötelező volt számlaszámot megadnia.

Nagyon sokan azt gondolták, hogy az OTP központi számlája, ahová azon gyermekek támogatása érkezett meg, akiknek nem volt számlájuk, még mindig működik. Pedig az már megszűnt. Az ilyen rossz számlaszámmal beküldött pályázatokra megítélt ösztöndíjakat fizeti ki a Bethlen Gábor Alap a negyedik körben.”

„A legnagyobb gondot abban látjuk, hogy amíg nem tudják kifizetni az összes megítélt támogatást, addig az új pályázatot sem írják ki” – tudjuk meg Fekete Iréntől, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökétől.

A szülők által megadott számlaszámok sem voltak mindig helyesek, de olyan is előfordult, hogy időközben egzekúció miatt zárolták a számlát, vagy közben meg is szüntették azt.

Az SZMPSZ elnöke hozzáteszi, soha annyit nem kínlódtak az adatlapokkal, mint idén, a beérkezett 45 ezerből több ezret hiánypótlásra vissza kellett küldeni. Ezt nagy részben az okozta, hogy mivel az OTP beleolvadt a ČSOB-ba, lehetőség volt bármilyen számlaszámot megadni az utaláshoz.

A legkisebb gond azokkal volt, akik meghagyták gyermekeik OTP-ben nyitott számláit, és továbbra is arra utaltatták az összeget, ami ezúttal 60 euró, a hallgatói támogatásé pedig 10 euró. Naponta kapnak telefonokat, az emberek sürgetik a támogatásokat, miközben a szövetség csak adatgyűjtő, a kifizetést a BGA végzi.

S hogy mire számíthatnak azok, akik eddig még nem jutottak hozzá a megítélt ösztöndíjhoz?

„Azok várjanak türelemmel, a 4. vagy 5. körben biztosan sorra kerülnek. Ha nem érkezne meg a pénzösszeg, akkor telefonon lehet érdeklődni a szövetségnél” – tájékoztatott Fekete Irén.

ma7.sk / B. Vida Júlia

Ezt már olvasta?