Back to top

Az idén is színeztek a Ceruzák

Publikálva: 2020, április 20 - 11:33
A Csallóközi Színes Ceruzák nemzetközi gyermek-képzőművészeti verseny tavaly ünnepelte jubileumi, huszadik évfolyamát. Az idén minden egy kicsit másképp alakult, mint ahogy azt a szervezők eltervezték, ezért érdeklődtünk a Csallóközi Népművelési Központnál, mit lehet tudni az idei évadról. Jana Svetlovská, a központ igazgatója készséggel válaszolt kérdéseinkre.
Az idén is színeztek a Ceruzák

- Milyen állapotban szakította félbe az Önök munkáját ez a mostani, rendkívüli helyzet?

- A tavaly jubiláló verseny az idén szinte a kicsúcsosodásáig jutott. Február 10-ig több mint kétezer mű érkezett, egészen pontosan 2025 képet kaptunk Európa és Ázsia 14 országából. A zsűrinek most sem volt könnyebb feladata, mint a korábbiakban, mivel nagyon sok szép és értékes alkotást kaptunk. Február 25-én összeült a szakmai bizottság, ezúttal is a kezdetektől a verseny felett bábáskodó Bohumír Bachratý vezetésével, és kemény munka eredményeként kiválasztották a 220 kiállításra szánt képet, közülük 60 egyenrangú győztest, valamint 2 különdíjast. Az utóbbi időben, így az idén is díjazzuk azokat a felkészítőket, akik segítették a gyerekeket, illetve akik már évek óta kiemelkedő munkákat küldenek hozzánk. Külön ki kell emelnem, hogy a dunaszerdahelyi gyerekek és felkészítőik évről évre különösen sok szép művet juttattak el hozzánk.

 

- Kik válogattak a beérkezett alkotások közül?

- A szakmai zsűriben azúttal is a művészetben és oktatásban jártas szakemberek dolgoztak. Ahogy már említettem, Bohumír Bachratý az, aki a legelső lépésektől fogva szívügyének tekinti ezt a gyermek-képzőművészeti versenyt. Ezúttal is ő volt a zsűri elnöke, mellette pedig további hozzáértő szemek „mustrálták meg” a gyermeki alkotásokat: Alojz Drahoš szobrászművész, a Komenský Egyetem tanszékvezetője; Nagy Kornélia művészettörténész, aki egyben a kiállítás kurátora is; Gitka Kovačiková, a művészeti alapiskola korábbi rajztanára és Várszegi Mónika, Győr város iskolaügyi szakosztályának munkatársa.

 

- Talán az egyik legfontosabb kérdés következik. Mivel kevéssé valószínű, hogy az idén júniusban meg lehet szervezni egy a korábbiakban megszokott kiállításmegnyitót, miként képzelik el az idei kiállítást?

- Jelenleg az értékelés elektronikus feldolgozása zajlik, hogy minél hamarabb - egyelőre online - közzé tudjuk tenni az eredményeket. Készül közben a talán az egész világon egyedi, három nyelvű katalógus, amelyet szakemberek is az egyik legszebbként tartanak nyilván. Megkértük a megye és a város jeles képviselőit, hogy néhány szóban – akárcsak az előző évek katalógusaiban is – szóljanak a versenyről, a résztvevőkhöz, a díjazottakhoz. Ami a díjazásokat illeti, minden évben szponzorok segítették munkánkat, csodálatos ajándékokkal támogattak minket, melyek átadásakor öröm volt látni a gyermekek arcát - ez a jelenlegi helyzetben még kérdéses, de sajnos jó esély van rá, hogy elmarad - mind a szponzori segítség, mind az eddigiekben megszokott, nagyformátumú díjátadó.

Hogy a megnyitó miként lesz kivitelezve, jelenleg szintén kérdés. Egyrészt a Csallóközi Múzeummal kell egyeztetnünk - nem lesz egyszerű másik időszakot találni a kiállításra -, de igyekezni fogunk megfelelő megoldást találni. Nagyon remélem, a nehézségek ellenére sikerülni fog, és nem leszünk arra kényszerítve, hogy online kiállítást kelljen készítenünk.

Bármely kiállítás megnyitója csodálatos élmény, de amikor kisgyerekekről kisgyerekeknek szólnak a művek, a gyerekek jelenlétét, mosolyát, azt a csodálatos légkört, ami jellemezni szokta ezt a megnyitót, semmilyen technológia nem tudja visszaadni.

-rovin-

Ezt már olvasta?