Jelenlegi hely

Az idén is igényelhetnek lakáshitelt az ifjú házasok

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 11 - 08:45 | Hírek
A fiatal házaspárok idén is folyamodhatnak kölcsönért otthonteremtési célokra az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz.
Az idén is igényelhetnek lakáshitelt az ifjú házasok

A lakás vásárlása vagy építése esetén igényelhető hitel összege 120 ezer euróig terjedhet, a törlesztés ideje pedig maximum 40 év. Az éves kamat 1 százalék, a lejárati idő pedig a kérelmező 65 éves koráig tart. Lakás átépítése, korszerűsítése esetén 30 ezer euróig terjedő hitelért folyamodhatnak, maximum 20 éves törlesztési időre.

Lakáshitelt azok a házaspárok kérhetnek, akiknek az életkora a hitelkérelem benyújtásának idején nem haladja meg a 35 évet. Ennek a feltételnek mindkét házastársnak meg kell felelnie. További követelmény, hogy a kérelmezők a kérvény benyújtását megelőző maximum 36 hónapon belül kötöttek házasságot.

A lakáshitelért folyamodó házaspárok előző évi teljes összbevétele nem haladhatja meg a háztartások létminimumának ötszörösét. Tavaly az utolsó negyedévben a háztartások átlagos havi nettó bevétele a háztartások létminimuma összegének 1,3-szorosa volt. A két felnőtt személyből álló háztartások 2021. június 30-ig érvényes aktuális létminimuma 364,70 euró.

Az ifjú házasok emellett az Állami Lakásfejlesztési Alaptól kérhetik a hitelükből 2000 euró elengedését, amennyiben gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe, aki legalább egy évig közös háztartásban él velük. A kérvényezőnek írásban kell kérnie az alaptól a hitelrész elengedését a jogosultság keletkezésétől számított egy éven belül.

forrás: Felvidék.ma/Webnoviny.sk

Címkék: építkezés