Back to top

Az Európai Betegbiztosítási Kártya nem mindig fedezi a teljes kiadásokat

Publikálva: 2017, július 23 - 09:46
A külföldi utunk tervezésekor nem szabad megfeledkezni arról, hogy esetleg az ottani tartózkodásunk során ambuláns, vagy kórházi ellátásra is szorulhatunk - írja a gazdasag.sk.

Az EU tagállamokban, s ezen kívül még néhány további országban használhatjuk az egészségbiztosítóknál kiváltható Európai Betegbiztosítási Kártyát (EBK). Ennek ellenére ajánlatos egy kommersz biztosítás megkötése is, az Európai Betegbiztosítási Kártya ugyanis nem mindig fedezi a teljes kiadásokat.

„Más uniós tagállamban olyan terjedelmű egészségügyi ellátásra, és azokkal a feltételekkel jogosult a biztosított, mint amilyet odahaza is megkap" – pontosított Ivan Strnisko az Union Egészségbiztosító munkatársa.

Az Európai Betegbiztosítási Kártya az uniós országokon kívül érvényes még Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben és Svájcban. „Szerbiában és Macedóniában az alapvető egészségügyi ellátásra jogosít fel minket" – tette hozzá Viktória Vasilenková az Általános Egészségbiztosító szóvivője.

Az EBK azoknál az egészségügyi ellátást biztosító szolgáltatóknál vehető igénybe, akik részei a közegészségügyi ellátásnak, tehát szerződéses viszonyban vannak az adott külföldi betegbiztosítóval. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyes tagállamokban különböző mértékű pótdíjat szabnak a beteg számára, ezt az összeget a biztosítottnak kell megtéríteni.

„A szlovákiai önrész mértékétől lényegesen nagyobb összegekről beszélhetünk. Ez például azt is jelenti, ha Belgiumban a paciens 10 eurós pótdíjat fizet, ezt az összeget, adott esetben a szlovák állampolgártól is el fogják kérni. Azonban vannak olyan országok is, ahol a hazai biztosítottak 100 eurós pótdíjat is fizetnek" részletezte Vasilenková.

Amennyiben valaki elfelejti magával vinni az Európai Betegbiztosítási Kártyáját, és külföldön egészségügyi ellátást vesz igénybe, kénytelen lesz az egészet készpénzben kifizetni. „Ha netalán több napos kórházi ellátásról lenne szó, akkor a hozzátartozónak lesz ideje, hogy a kártyát elküldje neki postán. A mobiltelefonnal lefényképezett kártyát nem köteles elfogadni az egészségügyi ellátást biztosító szubjektum.

Abban az esetben, ha az egészségügyi ellátást nem egy szerződött egészségügyi szolgáltató nyújtja, a szlovákiai egészségbiztosító a szükséges vizsgáltok költségének egy részét a Szlovákiában térített költségek nagysága szerint fogja átfizetni" - összegezte Vasilenková, hozzátéve, hogy a visszatérítést kérvényezni kell, valamint szükséges az ezt igazoló dokumentumok bemutatása is.

A felsoroltak alapján ajánlatos kombinálni az egészségügyi és a kommersz biztosítást, mindkettőnek megvannak a maga előnyei a beteg számára. Például a beteg hazaszállítását és a pótdíj összegét a kommersz biztosító téríti. Ugyanez vonatkozik az olyan igénybe vett szolgáltatások esetére is, mint például egy tolmács segítsége az ellátás során.

Az egészségügyi ellátás igénybevételét ingyenes mobiltelefonos alkalmazás is segíti az EU-ban. Az European Health Insurance Card információkat tartalmaz az orvosi ellátásról, a költségtérítésről és a pótdíjfizetésről. Olyan funkciókkal is el van látva, mint például a Find Local Hospitals, vagyis megkeresi a helyi kórházakat, címet, telefonszámot és térképet is kínál azok megtalálásához.

Egy olyan ingyenes kártya, amelynek révén az ideiglenes tartózkodás során a biztosított az EU bármelyik 28 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van, ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek. A kártyákat az egészségbiztosítási szolgáltató bocsátja ki.

Európai Egészségbiztosítási Kártya:
- nem helyettesíti az utazásbiztosítást. Nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott, esetleg elveszített vagyontárgyak értéke,
- nem fedezi azon személyek költségeit, akik kifejezetten olyan céllal utaznak, hogy orvosi kezelést vegyenek igénybe,
- nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Miután az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazánkban nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.

Ha szokásos tartózkodási helyét elhagyva más országba költözik valaki, ne az Európai Egészségbiztosítási Kártyával vegye igénybe az orvosi ellátást, hanem jelentkezzen be új lakhelye egészségügyi ellátórendszerébe.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies