Back to top

Az ereket is megfiatalítja a vörös szőlő

Publikálva: 2019, november 15 - 07:25
Ha zsibbadnak a végtagjaink, állandóan fáradtak vagyunk, fázik kezünk-lábunk és a tükörbe sem tudunk már nyugodt szívvel nézni, akkor biztos, hogy vérkeringési problémákkal küzdünk.
Az ereket is megfiatalítja a vörös szőlő

Testünk sejtjei percről-percre változnak: születnek, fejlődnek, sérülnek, elhalnak, majd új sejtek képződnek. Ilyen értelemben mindennap öregszünk. A napi, túlélő rutinban egy sejtet is sok támadás, stressz ér, amit az erős immunrendszer rendre kivéd. Idővel azonban a sejtek védekezőképessége is romlik és egyre kevésbé tudnak a külső behatásokkal szemben védekezni.

A harc neve: oxidáció. Ez egy természetes anyagcserefolyamat, amelynek során szabadgyökök szabadulnak fel.

Ezek a szabadgyökök saját életre kelnek, és mindenáron „házasodni akarnak”, innen-onnan le-leszakítanak magukhoz más molekulákat. Igazi sejtrongálók, sok galibát tudnak okozni, például az ő számlájukra írható az öregedés, és sok-sok krónikus betegség.

Mivel lehet a szabadgyököket legyőzni? Antioxidánsokkal

Ezek azok a vitaminok, ásványi anyagok és más vegyületek, amelyek segítik a sejteket az szabadgyökök elleni védekező folyamatban. Sokat hallani az antioxidánsokról, gyakorlatilag minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók valamilyen formában. Kiterjedt családjukba tartozik a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a polifenolok, flavonoidok és az ásványi anyagok közül a szelén.

Mit tudnak a polifenolok?

Több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak. Az egészségre előnyös hatással bíró vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek. Oxidációellenes, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, keringési rendszert védő hatásaikról ismertek.

Az egyik legismertebb polifenol, a rezveratrol, ami a vörös szőlő héjában (és a vörösborban) található. Számos kedvező - a koszorúserekre, idegrendszerre, májműködésre és a keringési rendszerre kifejtett - egészségügyi hatást derítettek ki róla.

A kutatások eredményei azt sugallják, hogy a nagy polifenoltartalommal bíró gyümölcsök, mint például a gránátalma, a vörös szőlő és a bogyós gyümölcsök, hatékonyabban csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, mint az összes többi vizsgált gyümölcsfajta.

Mit tudnak a flavonoidok?

A másik méltán sokat emlegetett csoport: a flavonoidok.

A gyümölcsök közül jelentős flavonoidforrások a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya, vörös szőlő - tehát a piros-bordó színű gyümölcsök. A flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentők, gátolják a daganatok növekedését, kedvező hatással bírnak a szívre és az érrendszerre, májvédő, illetve vírus- és baktériumellenes hatásúak. A legtöbb flavonoid más antioxidánssal együtt fejti ki jótékony hatását (A-, C-, E-vitaminnal).

Vörös szőlő: a jolly joker?

A fentiek szerint a szőlő és a piros bogyós gyümölcsök igazi természetes gyógyírnek számítanak. Együnk belőle nyersen minél többet! Hiszen jó, ha tudjuk, hogy hámozással és hőkezeléssel nemcsak a vitamin-, hanem a flavonoidtartalom is csökken.

A tudósok a szőlő rendkívüli erejének tulajdonítják az úgynevezett francia paradoxon jelenségét, vagyis azt, hogy Franciaországban annak ellenére alacsonyabb a szívproblémák aránya, hogy a franciák étrendje zsírokban gazdag, ám a szőlő és a belőle készült vörösbor is rendszeresen az asztalukra kerül.

Ha ön sem fogyaszt mindennap ezekből a gyümölcsökből, akkor érdemes hőkezelés nélkül előállított, bio zöldség-, és gyümölcsleveket, koncentrátumkat fogyasztania.

Ilyen, jó szívvel ajánlható gyümölcskoncentrátum a magas C-vitamintartalmú és polifenolokban, flavonoidokban gazdag Életkristály energiakoncentrátum.

Figyelem! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Gyermekek elől elzárva tartandó! Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség, zdravie
Cookies