Jelenlegi hely

Az epertermelők várják a szüretelni vágyókat

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, június 12 - 14:09 | Színes
Az áprilisi éjszakai fagyok és a hideg májusi időjárás késleltette az eperszezon beköszöntét. A szlovákiai termelők csaknem két hét csúszással várják az érdeklődőket a szedd magad akció keretében.
Az epertermelők várják a szüretelni vágyókat

A mezőgazdasági tárca közlése szerint a megkésett érés ellenére a termesztők gazdag termésnek örülhetnek.

A helyi termelőktől vásárolt szezongyümölcs a legegészségesebb választás, mellyel támogatjuk a hazai termesztőket és egyúttal védjük a környezetet. Azt az epret, mely távoli országokból érkezik, kezelni kell annak érdekében, hogy kibírja a hosszú utat, ráadásul a csomagolása műanyaghulladék tömkelegét eredményezi. Az általunk szedett epernek nincs szüksége semmilyen kezelésre, ennek következtében frissebb, egészségesebb és garantáltan hazai termelőtől származik, tájékoztatott Gabriela Matečná miniszterelnök-helyettes és földművelésügyi miniszter.

Az eperföldek többségén már szüretelhető a termés, a szedd magad akció azonban csaknem kéthetes késéssel indult be a kedvezőtlen időjárás miatt. A 16. héten szinte az ország egész területén éjszakai fagyok voltak, aminek következtében a virágzó eper 15-20 százaléka lefagyott. Mindezt hideg és csapadékos május követte, ami 8-10 nappal késleltette a szedés idejét. „Az időjárásnak tudható be, hogy a szezon elején alacsonyabb volt az eper cukortartalma. A kiadós esők miatt nemcsak az érett termést kellett szedni, hanem a rothadót is, ami rontotta a termés minőségét“ – magyarázta Jozef Vozár, a Danubius Fruct igazgatója és társtulajdonosa. Cége a Szenci járásban Dénesdtorcsmisérden található, ahol ötfajta eper termesztésével foglalkozik.

Szlovákia-szerte összesen 60 nagy kiterjedésű eperültetvény található. A legnagyobb területen (42,58 hektáron) Nagyszombat megyében és Pozsony megyében (36,49 hektáron) termesztenek epret. Az eperültetvények kiterjedése évről évre nő, ennek ellenére tonnaszámra hozunk be külföldi epret, főleg Spanyolországból, Németországból, Belgiumból és Görögországból, melynek útja gyakran fél Európán át vezet.

„Bizonyára mindenki számára jobb lenne, ha az üzletek pultjain több hazai eper lenne. Ezért támogatjuk a termesztőket a zöld üzemanyaggal, ami annyit jelent, hogy a felhasznált ásványi alapú olajok forgalmi adója egy részének megfelelő támogatás kompenzálja az üzemanyagra fordított költségeik egy részét. Reméljük, hogy ez a lépés növeli a termesztők versenyképességét és megerősíti Szlovákia önellátóvá válását ezen a területen“ – tette hozzá Matečná.

Tavaly a legbőségesebb epertermésnek Pozsony megyében örülhettek, ahol 301 tonna eper termett. Az egy lakosra eső eperfogyasztás 1,1 kilogramm volt, ami 0,1 kilogrammal haladta meg a 2017-es évit.

SITA