Back to top

Az EP megszavazta, hogy hogy az átutalt pénzösszegek azonnal megérkezzenek a lakossági ügyfelek bankszámláira

Publikálva: 2024, február 8 - 06:00
Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az átutalt pénzösszegek azonnal megérkezzenek a lakossági ügyfelek és a vállalkozások bankszámláira az EU-ban – közölte az uniós testület.
Az EP megszavazta, hogy hogy az átutalt pénzösszegek azonnal megérkezzenek a lakossági ügyfelek bankszámláira

Az új szabályozás célja, hogy növelje az átutalások biztonságát, és a lakossági ügyfeleknek és a vállalkozásoknak, különösen a kis- és középvállalkozásoknak ne kelljen várniuk a pénzükre.

A bankoknak és más pénzforgalmi szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy

az átutalások megfizethetők és azonnal feldolgozhatók legyenek.

Az uniós tagállamok kormányaival már egyeztetett jogszabály frissíti az egységes eurófizetési térség jelenleg érvényes szabályait - olvasható a parlamenti sajtóközleményben.  

A szerdán megszavazott rendelet szerint az azonnali átutalást naptól és órától függetlenül azonnal végre kell hajtani, és a pénznek tíz másodpercen belül meg kell érkeznie a címzett számlájára.

Azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek nem euró a pénzneme, hosszabb átmeneti időszakot követően szintén alkalmazniuk kell majd ezeket a szabályokat olyan számlák esetében, amelyek már euróban kínálnak rendszeres tranzakciókat. Az ilyen számlák esetében a munkaidőn kívüli időpontokban történő tíz másodpercen belüli fizetés teljesítésétől azonban eltérhetnek, tekintettel az euróban rendelkezésre álló likviditáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos esetleges aggályokra.

A biztonság garantálása érdekében a szolgáltatóknak megbízható és naprakész csalásfelderítési és -megelőzési intézkedésekkel kell rendelkezniük annak elkerülése érdekében, hogy az átutalások csalás vagy hiba miatt rossz számlára kerüljenek.

Ennek érdekében az EU-ban működő pénzforgalmi szolgáltatóknak haladéktalanul és minden további díj vagy költség nélkül szolgáltatást kell nyújtaniuk a címzett személyazonosságának ellenőrzésére.

A csalás elleni további biztosítékként a pénzforgalmi szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy az azonnali átutalások maximális összegét euróban állítsák be, amely a következő átutalás előtt könnyen módosítható.

Ha egy pénzforgalmi szolgáltató nem teljesíti csalásmegelőzési kötelezettségeit, és ez pénzügyi kárt okoz az ügyfélnek, akkor az új szabályok értelmében az ügyfél kártérítést követelhet a szolgáltatótól.

Az azonnali átutalásokat kínáló szolgáltatóknak azt is ellenőrizniük kell, hogy a pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos szankciók vagy egyéb korlátozó intézkedések hatálya vonatkozik-e bármelyik ügyfélre.

Az euróban történő azonnali átutalási műveleteknél alkalmazott díjak nem lehetnek magasabbak, mint a "nem azonnali" átutalási műveletekre vonatkozó díjak.

ma7 / mti

Ezt már olvasta?

Cookies