Back to top

Az energiaválság-kezelésről egyeztetett a köztársasági elnök

Publikálva: 2022, október 5 - 14:13
Zuzana Čaputová, köztársasági elnök kedden találkozott a közelmúltban kinevezett gazdasági miniszterrel, Karol Hirmannal. Megbeszélésük fő tárgya a kormány energiaválság-kezelésére tervezett intézkedései.
Az energiaválság-kezelésről egyeztetett a köztársasági elnök

A köztársasági elnök közösségi oldalán olvasható bejegyzésében azt írja, a miniszter arról tájékoztatta, hogy különböző fejlesztési forgatókönyvekre készülnek, egy közös európai megoldás létrejöttének függvényében is.

A jelenleg tervezett Európai Uniós megoldás Szlovákia számára hátrányos, ezért további európai országokkal közösen próbálnak változtatni rajta.

Zuzana Čaputová kiemeli, hogy a miniszter biztosította arról, hogy az energiaelérhetőség biztosított lesz, annak árát mind a háztartások, mind a közintézmények, a kisvállalkozók és a nagyfogyasztók számára úgy határozzák meg, hogy ne okozzon számukra további gondokat.

Az árak maximálásával egy időben olyan támogatási programokat is készítenek, amelyek kompenzálják a magasabb energiaköltségeket.

A köztársasági elnök arra kérte a minisztert, hogy ne hagyják tovább bizonytalanságban az állampolgárokat és a cégeket, a kormány tárja a polgárok elé a tervezett megoldásokat az esetlegesen felmerülő helyzetekre. Čaputová fontosnak tartja, hogy a kormányzati tisztviselők világosan és egységesen fogalmazzák meg az emberekhez intézett üzeneteiket, különben még nagyobb bizonytalanság és félelem alakulhat ki.

Karol Hirmannal a külpolitikai koordináció szorosabbá tételéről is megállapodtak, mivel ez ügyben jelentős lehetőségei vannak Szlovákiának arra, hogy számos országgal erősítse energetikai együttműködését. Mint azt Zuzana Čaputová megjegyzi posztjában, erről is fog beszélni a 13 európai államfő találkozóján, amelyre csütörtökön Máltán kerül sor.

Facebook / Zuzana Čaputová, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies