Back to top

Az elmúlt két évben sokkal kevesebben vettek részt megelőző orvosi vizsgálaton

Publikálva: 2022, április 18 - 21:13
Az elmúlt két évben a járvány miatt sokkal kevesebben vettek részt megelőző orvosi kivizsgáláson. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) szóvivője, Alžbeta Sivá a TASR hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy a megelőzés az egyik legfontosabb lépés az egészségünkről történő gondoskodás terén, s hogy több megelőző vizsgálatra térítésmentesen vagyunk jogosultak.
Az elmúlt két évben sokkal kevesebben vettek részt megelőző orvosi vizsgálaton

A felnőttek kétévente jogosultak megelőző vizsgálatra a körzeti orvosuknál. Az NCZI 2020-as évi statisztikai adatai szerint száz 19 év feletti személyből 34,4 vett részt megelőző vizsgálaton.

Az évente egy alkalommal ajánlott nőgyógyászati megelőző vizsgálat fontosságát 100 nőből 42,3 tudatosította.

A 3 és 18 év közötti korosztály kétévente egy megelőző vizsgálatra jogosult. Az újszülöttek és a csecsemők számára az első életévben 9 megelőző vizsgálat javallott. A 18 év alatti korosztályban 2020-ban a 6 és 14 év közötti gyermekeknél 100-ból 94,1, a 15 és 18 év közöttieknél pedig 100-ból 71,7 ment el megelőző vizsgálatra.

A fogorvosok ugyancsak nyilvántartják, hány páciens jelenik meg legalább évente egyszeri alkalommal preventív vizsgálaton. Itt a 6-tól 14 évesig terjedő korosztályban 100-ból 62 gyermek ellenőriztette fogai állapotát, a 15 és 18 évesek korosztályában 54, a 19 évesnél idősebbek közül pedig 38,4 nyilvántartott személy” – közölte a szóvivő.

Mint hozzátette, korra való tekintet nélkül 100 személyből átlagosan 41,5 személy tartotta fontosnak a megelőző vizsgálatot.

„A megelőzés és a betegségek időben történő felismerése nemcsak az életminőséget javítja, de megtakarítást jelent az egészségügyi rendszerre fordított pénzeszközök terén is. Ez az egyik legfontosabb lépés egészségünk megőrzése érdekében. A megelőző vizsgálatok elősegítik a civilizációs betegségek, köztük a daganatos betegségek, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség időben történő felismerését” – hangsúlyozta Sivá.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies