Back to top

Az élelmiszerek a minimális eltarthatósági idejük lejárta után is árusíthatók lesznek, ezt azonban látható módon jelölni kell

Publikálva: 2022, január 12 - 20:45
Az élelmiszerek értékesíthetők lesznek a minimális eltarthatósági idő lejártát követően is, de csak abban az esetben, ha még biztonságosan fogyaszthatók. A forgalmazó csak abban az üzletben árulhatja ezeket – kizárólag a végső felhasználóknak, nem pedig viszonteladóknak –, ahol az említett dátum lejárta előtt árusította.
Az élelmiszerek a minimális eltarthatósági idejük lejárta után is árusíthatók lesznek, ezt azonban látható módon jelölni kell

A minimális eltarthatósági időn túl forgalmazott élelmiszert jól látható helyen jelölni kell és a többi élelmiszertől elkülönítve kell tartani. Mindez abból a törvénymódosító javaslatból következik, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

A törvénymódosítás számol a fogyasztó egészségének fokozott védelmével is. Amennyiben a bírság kiszabásától szóló határozat életbe lépését követő egy éven belül ismételt kötelezettségszegésre kerül sor, az ellenőrző hatóság a bírság kétszeresének megfelelő, minimum 50 ezer és maximum 2 millió euró büntetést szabhat ki.

Az üzleteknek ezután nem kell betartaniuk a szlovákiai eredetű mezőgazdasági termények és élelmiszerek kötelező arányát, viszont fel kell majd tüntetniük reklámkiadványaikban a szlovák termékeknek a teljes kínálathoz viszonyított százalékarányát.

A javaslat túl van már két véleményezési szakaszon, az elsőben 70 véleményből 39 tartalmazott lényeges módosításra irányuló indítványt. Ezeket a beépítették a javaslatba, aminek eredményeként annak szövege megváltozott. Ezért továbbították második véleményezési szakaszba, s ahol a beérkezett 100 javaslatból 61 tartalmazott lényeges módosítást.

A törvény várhatóan 2022. június elsején lép életbe.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies