Back to top

Az egységes klubfilozófia a cél

Publikálva: 2022, szeptember 30 - 06:21
A felnőtt gárda és az akadémia közötti szorosabb együttműködés, közös filozófia, víziók és értékek. Adrian Guľa és a stábja arról beszélgettek az akadémia edzőivel és vezetésével, hogyan készítsék fel a játékosokat az A-csapat számára.
Az egységes klubfilozófia a cél

„Egy kiváló, nyílt és konstruktív beszélgetés volt, amelyet mindenképpen tovább folytatunk” – mondta Guľa mester.

A hét elején került megrendezésre az A-csapat és az akadémia edzőinek a találkozója, amelynek egyfajta alapként szolgál a közös víziók, célok és folyamatok felállításában, melyek segítségével a kitűzött célok elérhetők. „Az egyik dolog, amiről Adrian Guľával és a stábjával beszélgettünk a leigazolásuk után, hogy létre szeretnénk hozni egy olyan futballfilozófiát, amely az egész klubot átíveli, a legmagasabb szinttől lefelé egészen az ifjúsági csapatokig. Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos dolog. Guľa vezetőedző már bizonyította, hogy képest ezt megcsinálni, de természetesen ehhez idő kell” – magyarázta kezdésképpen Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója.

„Ez volt az első közös találkozónk az akadémia edzőivel és menedzsmentjével. Elmagyaráztuk az új struktúrát és azt a módot, ahogyan dolgozni szeretnénk. Az ifjúság felépítésének a bemutatása is megtörtént, és átbeszéltük az első csapattal kapcsolatos elvárásokat is. Ezt követően Németh Krisztián kapott szót, aki bemutatta a klubértékekre alapuló saját vízióját. Erre kapcsolódtunk rá mi az első csapat szemszögét bemutatva, elmondtuk, mire összpontosítunk nemcsak technikai-taktikai szempontból, hanem az értékek és a további fontos részletek szempontjából is. Példaként felhoztam az azzal kapcsolatos elvárásokat, mennyire felkészülten kellene egy játékosnak csatlakoznia az első csapathoz. Egy kiváló, nyílt és konstruktív beszélgetés volt, amelyet mindenképpen tovább folytatunk” – osztotta meg véleményét az A-csapat vezetőedzője, Adrian Guľa és hozzátette: „Most az a fontos, hogy inkább a részletekre, az edzésfolyamat felépítésére és arra összpontosítsunk, milyen módon szeretnénk az ifjúsági csapatokat is működtetni és összekötni mindegyik alkotóelemet, hogy ne csak a felnőttcsapat tagjai, hanem az akadémisták is érezzék: van esélyük odaérni a felnőtt első ligába, majd a nemzetközi szintre. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a játékosok és az edzők is folyamatosan fejlődjenek. Azt is megmutattuk, mely labdarúgók voltak az akadémiánk növendékei, akik jelenleg a felnőtt labdarúgás világában szerepelnek, ami szintén nagyon fontos. Nem mindenki játszhat csak a DAC színeiben. Számunkra azonban fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb futballista legyen annyira felkészült és eltökélt, hogy bekerüljenek az első csapatba és hogy a saját szurkolóik előtt szerepelhessenek fontos és győztes meccseken a DAC színeiben.”

Az új szezontól Németh Krisztián irányítja az akadémiánkat, aki nemcsak a klubunk neveltje, hanem az egész edzői és menedzseri pályafutását is a DAC-cal kötötte össze. Ennek során a felnőtt gárda és különféle korosztályos együttesek mellett gyűjtötte a tapasztalatot. Rendelkezik tehát áttekintéssel, ismeri a játékosok a felnőtt futballra való felkészítésének mindegyik aspektusát. „Klubunk vezetősége Adrian Guľa és Borbély Balázs szerződtetésével óriási lépést tett afelé, hogy közelebb hozza egymáshoz az akadémiát és az A-csapatot. A két szakember tapasztalata, tudása, hozzáállása és filozófiája szabad teret biztosít az akadémia tehetségeinek. Ez nem csak szavakban mérhető, hiszen a múlt hónapokban újra játéklehetőséget kapott Veselovský, aki élt is ezzel. Továbbá Szolgai Máté, Szolgai Bálint és Damián Kachút is bemutatkozhatott tétmérkőzésen a felnőttek között. Elkezdődött egy folyamat, amelynek keretén belül az akadémia játékosai látogathatják az A-csapat edzéseit, erről pedig visszajelzéseket kapunk, hogy miben kell még fejlődniük. Másrészt a somorjai farmcsapatunk szerepe nagyon fontos ebben a történetben, egyre több fiatal futballistánk szerepel nagyon sikeresen a másodosztályú gárdában, amelyre a jövőben is kulcsszerep hárul. A hétfői gyűlésünkön a további tennivalókról és a részletekről egyeztettünk a klubfilozófia a jövőbeli fejlődés keretén belül. Új dimenzióba szeretnénk helyezni az erőnléti képzést és a játékosaink mentális felkészítését. Az egységes klubfilozófia mentén akarjuk felkészíteni a futballistákat az A-csapat számára. A klub vezetősége bemutatta Maťo Mikuličot, aki az egyéni képzésünk és az adatelemzésünk vezetője lesz. Róla azt kell tudni, hogy egy egykori élvonalbeli labdarúgóról van szó, aki a Testnevelési Egyetemen oktat, emellett pedig televíziós szakkommentátorként is tevékenykedik. Úgy érzem, egy nagyon érdekes és izgalmas időszak áll előttünk, ami egy nagy előrelépés a DAC számára” – állapította meg Németh Krisztián.

Az új felépítésről és a klubvezetés elvárásairól Jan Van Daele szolgált több információval. „A tavalyi szezon értékelése után kidolgoztunk egy új stratégiát, és most következik a gyakorlatba való átültetése. A tulajdonossal nagyra értékeljük az akadémia hozzájárulását a klubhoz és a filozófiát, amelyet a Somorjával való együttműködés által fejlesztettünk tovább. Ez a projekt már a harmadik éve fut, és időre van szükség ahhoz, hogy be lehessen integrálni a farmcsapatot a klub életébe. Úgy gondolom, hogy nemcsak az eredmények, hanem a játékstílus és filozófia tekintetében is többet nyújt a Somorja az elvártaknál: a másodosztályban való szereplés által készíti fel a fiatalokat, hogy azok Szlovákia legjobbjaival is felvegyék a versenyt. Nagyon boldogok vagyunk, hogy három futballistánk is tagja a világbajnokságra készülő szlovák U20-as válogatott keretének. Csóka Bálint, Szolgai Máté és Damián Kachút is hétről hétre lehetőséget kap Somorján.”

Adrian Guľa nagyon fontos, sőt egyenesen kulcsszerepet játszik az egész folyamatban, akinek a nevéhez fűződik a trencséni és főleg a zsolnai klubnál remekül működő folyamat létrehozása, amely során a tehetségeket beépítik a felnőtt labdarúgás világába. „Az elmúlt három hónap során a stábjával együtt betekintést nyerhettek a klub kultúrájába, megnézhettek sok edzést és mérkőzést is. Ezekről a dolgokról megalkották a saját véleményüket és a válogatott szünet alatt megragadták a lehetőséget és bemutatták az ötleteiket és meglátásaikat. Időközben a menedzsment a tavalyi szezon után meghatározott új stratégia megvalósításának folyamatának részeként áttekintette a klub struktúráját. Úgy gondolom, hogy az új stratégiával az akadémia pénzügyi támogatása is növekedni fog. Új dolgok is szóba kerültek, mint például az akadémia igazgatójának a posztja és a menedzsment, amely jelenleg két részre van osztva. A technikai és szakmai részért Németh Krisztián, a működésiért pedig Martin Tornyai felel, aki már sok éve dolgozik velünk. Az adminisztratív, működési és technikai-taktikai területen tehát megvannak a részlegek, és az akadémiánk öt pillérből áll. Az első az elemzés Martin Mikulič vezetésével, amely a megfigyelő-hálózat munkáját segíti. A második maga a megfigyelő-hálózat, amelynek hamarosan új vezetője lesz. Fontos szót ejteni a módszertanról, vagyis, hogy mik a tervek a gyerekekkel az akadémia három kategóriájában – felkészítők, diákok, ifik az U16-tól egészen a somorjai farmcsapatig. A módszertani részt Németh Krisztián irányítja, és sokat beszélgettünk az edzések időtartamáról, terheléséről és arról, mennyi kapcsolatuk van a gyerekeknek a labdarúgással az akadémián, az iskolában és az internátusban. Az akadémia negyedik pillére a sporttudomány, amelyet Michal Lacena vezet és amely a felnőtt csapathoz is kapcsolódik, mivel Martin Kojnoknak és Gábriš Csabának ugyanabban a felfogásban kell dolgoznia az erőnléti felkészítés terén az akadémián is, mint a felnőttek között. Az ötödik pillért az akadémia adminisztrációja, szervezése és működtetése teszi ki, amelyet továbbra is Rajkovics István irányít. Ide tartoznak az olyan alábecsült feladatok, mint a klub kultúrájáról és értékeiről való kommunikáció, az egyenruhák kérdése, hogy mindenki azonosuljon a DAC filozófiájával, de olyan apróságok is, mint az öltöző tisztán tartása, a manapság nagyon drága áram lekapcsolása, és még felsorolhatnánk sok olyan dolgot, amely az akadémia működéséből fakad és ráhat az edzők, játékosok teljesítményére. Ezek az új stratégia főbb irányvonalai” – sorolta az újdonságokat Jan Van Daele.   

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies