Back to top

Az egészségügyi minisztérium felmérést készít a megnövelt energiaárak hatásairól

Publikálva: 2022, február 19 - 16:04
Az egészségügyi tárca a növekvő és néhol megsemmisítő hatású energiaárak problémájával foglalkozik. Első lépésként adatokat gyűjt a kórházaktól és más egészségügyi intézményektől, hogy felmérhesse a helyzetet, mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.
Az egészségügyi minisztérium felmérést készít a megnövelt energiaárak hatásairól

Egyes egészségügyi intézmények és kórházak energiaköltségei mindössze két százalékkal drágultak, de akadnak olyanok is, melyeknek 300 százalékkal emelkedtek meg az energiaszámlái, vázolta a helyzetet a tárcavezető. A minisztérium még nem kapott pénzt a kompenzációra, ez mint mondta, az elkövetkező napokban várható.

A miniszter egyúttal hozzátette, hogy a kompenzáció ügyében a rendelőintézeti egészségügyi szolgáltatókat is megszólítják.

Ott azonban némiképp bonyolítja a helyzetet, hogy nemcsak rendelőintézetekben, hanem különféle bérelt helyiségekben is tevékenykednek. „Ezért minden esetben egyénileg kell mérlegelnünk az adott körülményeket a kompenzáció meghatározásánál” – tette hozzá.

Az energia drágulása nagyon komoly gondot jelent a kórházaknak, veszélybe sodorhatja az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítását is,

mutatott rá múlt héten a Szlovák Állami Kórházak Szövetsége. A szövetségben tömörülők becslései szerint a kórházak energiaköltségei a tavalyihoz képest átlagosan közel 170 százalékkal nőttek. Igor Matovič pénzügyminiszter 12 millió eurós támogatást ígért a kórházaknak megnövekedett kiadásaik fedezésére.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies