Back to top

Az egészségbiztosító változását január 8-ig kell bejelenteni a munkáltatónak

Publikálva: 2023, január 5 - 08:02
Az egészségbiztosító új évtől történő változását legkésőbb a változást követő nyolc napon belül, azaz január 8-ig be kell jelentenie munkáltatójának. Ha a biztosítottnak több munkáltatója van, akkor erről a változásról mindegyiket be kell jelenteni – emlékeztet az Általános Egészségbiztosító.
Az egészségbiztosító változását január 8-ig kell bejelenteni a munkáltatónak

„A változásról tájékoztassa kezelőorvosát. Főleg, ha az előző biztosítónál volt jóváhagyott, vagy még el nem végzett kezelés, ez esetben ugyanis egy, a kezelőorvos által kiállított kérvényre van szüksége a kezelés folytatásához“ - mondta Eva Peterová, az állami biztosító kommunikációs munkatársa. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a biztosított elmulasztja kötelességét, az Egészségügyi Felügyelet 331 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatja.

A biztosított továbbá köteles legkésőbb január 8-ig bejelenteni az érintett egészségbiztosítónak, ha változott a biztosítást fizető személye, és az nem azonos a kérelemben szereplő fizetővel.

Az egészségbiztosító arra is felhívja az önként egészségbiztosítást fizetők figyelmét, akik állandó banki utalással fizetik a biztosítást, hogy ne feledkezzenek el megváltoztatni a fizetési meghagyásban az IBAN-számot az új egészségbiztosítónak megfelelően.

Javasolja a befizetések összegének ellenőrzését is.

A 2023 január hónap után fizetendő legalacsonyabb egészségbiztosítási összeg ugyanis 84,77 euróra nőtt az önálló fizetők és egyéni vállalkozók számára.

teraz.sk, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies