Back to top

Az ebadót befizetőknek megtérítik a csipeztetés költségét

Publikálva: 2019, március 12 - 16:48
Március 1-től Dunaszerdahelyen módosulnak a város területén tartott ebek mikrocsippel való ingyenes megjelölésére vonatkozó előírások. Erre egy tavalyi törvénymódosítás miatt volt szükség, amely kötelezővé tette a csipeztetést. Városunkban azonban továbbra is ingyenes a kutyák mikrocsipes megjelölése, az ezzel kapcsolatos kiadást az ebadó befizetése után téríti meg a város.
Az ebadót befizetőknek megtérítik a csipeztetés költségét

A változásokról februári ülésén döntött a városi képviselő-testület. Az ingyenes csipeztetés korábbi lehetősége továbbra is megmarad. Két feltételnek kell ehhez teljesülnie: határidőre be kell fizetni az ebadót, majd a város ezután téríti meg a kutyatulajdonosnak a csipeztetés költségét. További feltétel az is, hogy a mikrocsip beültetését az az állatorvos végezze, akivel az önkormányzat szerződést kötött.

Mint ismeretesDunaszerdahelyen a városi önkormányzat már több éve lehetővé teszi az ingyenes csipeztetést, amit a törvény csak 2018. szeptemberétől tett kötelezővé, ám az állam az anyagi fedezetet nem biztosítja. Dunaszerdahelyen az önkormányzat továbbra is ingyenesen biztosítja a kutyák csipeztetését, de a visszaéléseket szeretnék megelőzni. Az új törvény kötelezi az ebtartókat a csipeztetésre, de az ebadót csak a kutya bejelentése után vetheti ki a város. Az ebtartás szabályait magában foglaló általánosan kötelező érvényű városi rendelet értelmében  azonban a csipeztetés ára visszaigényelhető, de csak az ebadó befizetése után. Mivel az ebadót a hat hónapnál idősebb kutyák után kell fizetni, így ezután keletkezik az eb tulajdonosának díjmentesség a kutya csipeztetésére. A bejelentési kötelezettség és a csipeztetés viszont a 90 napnál idősebb kutyákra vonatkozik.

E két körülmény miatt volt szükség a városi rendelet módosítására. A képviselő-testület február 19-i ülésén úgy döntött, hogy miután a tulajdonosok regisztrálják a hat hónapnál fiatalabb kutyájukat és azokat csipeztetik, akkor ennek költségeit a város visszatéríti. A visszafizetés viszont az adó befizetése után (ez a hat hónapnál idősebb korban) történik, de az összeg nem az adóból kerül levonásra, mert erre a törvény nem ad lehetőséget, hanem a város visszautalja a kutyatulajdonosnak.

Tájékoztatjuk az ebtartókat, hogy kutyájuk csipeztetését a városi önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő alábbi állatorvosi rendelőben végeztethetik el, ebben az esetben az ebadó befizetése után a város megtéríti a csip beültetésének költségeit.

Animal Plus - MVDr. Darina Rothová, Sport utca 76, Dunaszerdahely

Elérhetőségek031/551 70 47· 0905 691246   · 

E-mail: d.rothova [at] stonline.sk

 Rendelési idő:

Hétfő: 09:00 - 12:00 14:00 - 17:30
Kedd: 14:00 - 19:00
Szerda: 09:00 - 12:00 14:00 - 17:30
Csütörtök: 14:00 - 17:30
Péntek: 09:00 - 12:00 14:00 - 17:30
Szombat: 10:00 - 12:00

Forrás: dunstreda.sk (pve)

Ezt már olvasta?

Címkék: kutyatartók