Back to top

Az amerikai SWAT-osoknak is sok újat mutatott a dunaszerdahelyi rendőr

Publikálva: 2018, július 5 - 11:46
A dunaszerdahelyi városi rendőrség munkatársa, Csicsay Csaba hétfőn a Seattle-i SWAT speciális egységének munkatársait képezte Zsolnán.
Az amerikai SWAT-osoknak is sok újat mutatott a dunaszerdahelyi rendőr

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a számos hazai és nemzetközi eredménnyel büszkélkedő kutyás rendőr is tagja volt annak a tízfős csapatnak, aki meghívtak az észak-szlovákiai városba, hogy az országba látogató amerikai kutyás specialistáknak képzést tartsanak.

„A zsolnai K9 Tréning Center vezetője, Jozef Hramec meghívására lehetettem ott a hétfői gyakorlaton, amely óriási megtiszteltetés volt a számomra. Minden hazai kutyás rendőr más jellegű gyakorlatot mutatott be, hogy a tengerentúli kollégák megismerkedjenek a képzés módszertanával és gyakorlatával” – tudtuk meg Csabától, aki azt is elárulta, az amerikai nagyváros speciális alakulatának tagjai nagyon barátságosak voltak, s a tolmács segítségével rengeteg kérdést is feltettek.

Arra is fény derült, hogy az Egyesült Államokban teljesen más a kutyák kiképzése, a rendvédelmi szervek már képzett kutyákat vásárolnak, míg idehaza a rendőrös maguk tanítják az ebeket. A szlovák kiképzés egyébként nemzetközi szinten is a legjobbak közé tartozik, ezért nem ritka az sem, hogy akár a tengerentúlra is Szlovákiából választanak kutyát.

Ami viszont nagy különbség az amerikai és szlovákiai kutyás rendőrök között, az a felszereltség, az USA-ban természetes, hogy az alakulatoknak akár helikopterjeik és speciális gépjárműveik vannak, de a kutyákat is szájkosár nélkül küldik az elkövetőre, tájainkon sokkal szigorúbb esetben lehet csak a kutyákat „használni”.

„Az amerikai kollégák nagyon érdeklődők voltak, sok videót készítettek és érdeklődtek minden részlet iránt. Maguk is mutattak videókat nekünk az ő képzési módszereikről és bízom benne, hogy még tudunk találkozni” – zárta beszélgetésünket Csicsay Csaba, akinek nem titkolt célja, hogy a Seattle-i SWAT speciális egységének munkatársait Dunaszerdahelyen is vendégül láthassuk.

Ezt már olvasta?

Címkék: Csicsay Csaba
Cookies