Back to top

Az államfő látogatásáról

Publikálva: 2016, május 12 - 13:36
Dr. Hájos Zoltán polgármestert Andrej Kiska köztársasági elnökkel való találkozása során érintett témákról kérdeztük.

 „A tárgyalás nyílt hangnemben zajlott, amely során két témáról tárgyaltunk. Az első az egész társadalmat érintő téma volt, a második a magyar közösséggel kapcsolatos. Emlékeztettem a köztársasági elnök urat, hogy a rendszerváltás elött és azt követő pár évben Csehszlovákia egyik legfejlettebb régiói közé tartozott a vidékünk, a mezőgazdasági nagyüzemek és a családi zöldség és gyümölcskertek révén, valamint az erre épülő feldolgozóipar okán.

Az áruházláncok térhódítása miatt és a mindenkori kormány a mezőgazdaság területen meg nem tett intézkedések végett a nagyüzemek nagy részé tönkrement, a családi zöldséges és gyümölcsös kertek nem tudtak az áruházláncok által kínált olcsóbb termékekkel felvenni a harcot és beszüntették a tevekénységüket. Ezekre az okokra visszavezetve a mezőgazdasági feldolgozóipar a régióban leépült. A negatív hatások következtében régióban sokan elveszítették a munkahelyüket, s a gazdaság más szektoraiban, főleg a szolgáltatásokban voltak kénytelenek munkát találni. Húsz év elteltével a Csallóköz és Dél-Szlovákia a legfejletteb régióktól leszakadva az egyik legelmaradottabb régióvá vált, főként azért, mert kormány által támogatott vállalkozás nem jött létre a térségben. Az itt letelepedő vállalkozások nem voltak a kormány által támogatva. Eközben sok helybeli fiatal ingazik a fővárosba vagy cégbuszokkal más munkahelyekre. Az oktatással kapcsolatban fontosnak tartottam kérni a köztársasági elnök urat, hogy törvény adta lehetőségeit kihasználva ne támogassa a helyi oktatási intézmények visszaállamosítását, mert az önkormányzatok által működtetett óvodák es iskolák megfelelően működnek, az oktatás terén viszont szükséges intézkedésre van szükség, de ez minisztériumi feladat.  A magyar tanitasi nyelvű iskolákban a szlovák nyelv idegen nyelvként való oktatását kellene bevezetni, mert a magyar fiatalok jobban tudnak angolul, mint szlovákul.

 A magyar közösséggel kapcsolatban emlékeztettem a köztársasági elnök urat, hogy az utolsó népszámlálási adatok szerint a magyar közösség létszáma Szlovákiában fél millió alá esett, tehet húsz év elteltével 110 ezer fővel csökkent a magyarok száma, amely drasztikus csökkenésnek minősül. A szlovák politika nem szentelt ennek a sajnálatos ténynek elég figyelmet. Szerintünk az asszimilációt úgy lehetne mérsékelni, ha el tudnánk fogadtatani az oktatási és a kulturális önkormányzatiságot, ahogy az máshol már megfelelő módon működik, mint például Szerbiában, Vajdaságban. A Beneši-dekrétumok kapcsán felvetettem az a témát, hogy kormányközi megállapodás alapján erőszakkal telepítettek ki egész családokat a szülőföldjükről Magyarországra és deportáltak a mai Csehországba a szudéta németek helyére, s ezektől az emberektől és hozzátartozóiktól a rendszerváltás óta sem a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság Szövetségi Gyűlése sem a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem kért bocsánatot (viszont a németek és a zsidok esetében a bocsánatkérés megtörtént). A kettős állampolgársággal kapcsolatban elmondtam, hogy a magyar közösség számára a magyar állampolgárság felvétele érzelmi kérdése lenne, amely már sokadik alkalommal nem került elfogadásra a szlovák parlamentben.

Ezt már olvasta?

Cookies