Back to top

Az államfő aláírta az államhatárról szóló szerződéseket

Publikálva: 2017, június 4 - 07:36
A jövőben már nem lesz „mozgó" a szlovák-magyar, illetve a cseh-szlovák határ az államhatárt képező határfolyók teljes szakaszán. A változtatást nemzetközi szerződésben rögzítették, melyet Andrej Kiska szlovák államfő ma látta el kézjegyével.
Az államfő aláírta az államhatárról szóló szerződéseket

A szabályozás jelenlegi gyakorlata az, hogy a határfolyók vonalához kötik a mindenkori államhatárt, ez a gyakorlat eredményezte az úgynevezett „mozgó" határt. Az érvényben lévő egyezmények értelmében szlovák-magyar határ vonatkozásában az államhatárt képező határfolyók teljes szakaszán mozgó határról beszélhetünk. A cseh és szlovák viszonylatban már amúgy is csak egy rövid szakaszon volt érvényben a mozgó jelleg, a Morva és a Dyje folyók összefolyásánál, a Szlovákia – Ausztria-Csehország hármashatár-pontjánál.

A stabil határok lehetővé teszik, hogy Szlovákia területe kompakt maradjon, magyarázta 2015-ben a kormány ülését követően Robert Kaliňák belügyminiszter. „Megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben a határmozgásokkal több tucat hektárnyi területet veszített el Szlovákia" – nyilatkozta. Szlovákiától 30 hektárnyi terület került el a Hernád folyó vonatkozásában, melynél csak 18 hektárt kapott a másik féltől. A föderáció felbomlásakor 16 hektárt veszített el az ország az ausztriai határfolyónál, melyet később Csehország kapott meg.

Magyarország vonatkozásában a mozgó gyakorlat hosszadalmas jogi megoldásokat igényelt minden olyan eset rendezésére, amikor a folyók medrének vonala természetes úton megváltozik. Szlovákia és Magyarország között egyezmény rögzíti a kölcsönös területcserét, figyelembe véve a múltban végbement vízgazdálkodási rendezéseket, ezek főleg az Ipoly folyót érintették.

A Szlovákia, Csehország és Ausztria között létrejövő szerződést a belügyminisztérium az érintett államok, a Dyje-Morva hármashatár-pontról szóló közös megállapodása alapján terjesztette be. A változással csökken a földrajzi mérések és földhivatali bejegyzések eseti száma, valamint stabilizálódik az állam területe. Államközi szinten a vízgazdálkodási szervek határozhatják majd meg, hogy milyen mértékben kell visszaállítani az eredeti medret. A szlovák-magyar határváltozásról a szlovák parlament alkotmányerejű törvénnyel döntött. A Dyje-Morva hármashatár-pontról a parlament határozott és az államfő ratifikálta.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: Andrej Kiska
Cookies