Back to top

Az állam azt vizsgálja, milyen hatással volt a válság a lakosság anyagi helyzetére

Publikálva: 2023, augusztus 7 - 10:28
A Szlovák Statisztikai Hivatal augusztustól decemberig tartó anonim felmérést készít arról, hogyan tud a lakosság kijönni a jövedelméből. A felmérés célja, hogy összehasonlítsák a válság többi uniós tagország népességére és a szlovákiai lakosságra gyakorolt hatását.
Az állam azt vizsgálja, milyen hatással volt a válság a lakosság anyagi helyzetére

Matej Kubala, a hivatal életszínvonallal foglalkozó osztályának szakembere szerint az így szerzett adatok lényeges statisztikai információkkal szolgálnak a lakosság jelenlegi pénzügyi helyzetéről, arról, miként tudnak kijönni a jövedelmükből és mennyire elégedettek az életükkel, annak egyes területeivel.

„Az energiaárak emelkedése és az infláció háztartások életére gyakorolt hatásának elemzése, az így szerzett ismeretek egyúttal összehasonlíthatók és interpretálhatók lesznek európai uniós viszonylatban is“ – magyarázta Kubala.

Ilyen adatgyűjtésre Szlovákiában már második alkalommal kerül sor, elektronikus formában, melyet a jövőben alkalmazhatnának a rendszeres adatgyűjtések során. Közel kétezer háztartás kapcsolódik be Szlovákia 447 községéből és városából, valamint Pozsony és Kassa egyes városrészeiből.

Az elektronikus kérdőív a háztartásokra és egyénekre vonatkozó kérdéseket tartalmaz,

például arról, hogy változott-e a háztartás bevétele az előző évihez képest, milyen hatása volt a dráguló energiának a háztartásra, illetve mennyire elégedettek az életükkel, annak egyes területeivel. De információkat kérnek a lakosság különböző szervezetekben végzett önkéntes tevékenységéről is.

A válaszadóknak nem kell aggódniuk a magánszférájukba való beavatkozás miatt, minden így nyert adat kizárólag statisztikai célokat szolgál, bizalmasan kezelik és védik azokat a szlovákiai és az európai uniós adatvédelmi törvényeknek megfelelően.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies