Back to top

Az alapiskolás tanulóknak nem lesz kötelező a szájmaszk az osztályokban

Publikálva: 2021, szeptember 30 - 21:20
Az új intézkedés csak az alapiskolák tanulóira vonatkozik, a középiskolás diákoknak továbbra is kötelező lesz a szájmaszk. Az alapiskolás tanulóknak a közös terekben, a folyosókon, az iskolai étkezdében továbbra is el kell takarniuk a felső légutakat. Erről döntött a járványügyi szakértők tanácsa csütörtökön, amit Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium fő pediátriai szakértője jelentett be.
Az alapiskolás tanulóknak nem lesz kötelező a szájmaszk az osztályokban

Prokopová szerint a gyakorlatban ez úgy működne, hogy

a zárt társaságban nem kell a gyermekeknek a szájmaszkot viselniük, de mikor kimennek a folyosóra, vagy az étkezdébe, akkor fel kell veniük.

A középiskolásoknál ezt nem vezették be, mivel ott szorosabbak a szociális kapcsolatok, más a fiatalok viselkedése, több a kontaktus közöttük. A szakértő nem zárta ki, hogy a későbbiekben ezt náluk is bevezetik, esetleg még az idén.

Prokopová azt várja, hogy Ján Mikas fő higiénikus kiad egy leiratot, amely a jövő héten léphetne életbe.

Elena Prokopová azt is megjegyezte, hogy

amennyiben a gyermeknél megmutatkoznak a betegség jelei, annak ellenére, hogy az antigén tesztje negatív, akkor sem kellene iskolába mennie. Figyelmeztetet arra is, hogy ilyen esetekben ingyenesen is lehet PCR tesztet végeztetni.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies