Back to top

Az alapiskolákban szeptembertől heti három tornaórát tartanak

Publikálva: 2023, május 18 - 10:55
Idén szeptembertől az alapiskolások számára legalább heti három tornaóra, a középiskolások számára pedig két tornaóra lesz kötelező az oktatási törvény parlament által kedden jóváhagyott módosítása alapján. Kivételt képeznek azok az általános iskolák, ahol ötnél kevesebb osztály van, mivel ott nagyobb valószínűséggel nincs tornaterem.
Az alapiskolákban szeptembertől heti három tornaórát tartanak

A törvény lehetővé teszi az iskolák számára a testnevelés, a sport oktatását a minimális óraterjedelmen túl például a heti szabad órakeret erre történő kihasználásával.

Az oktatási törvény módosítása idén szeptember elsejétől lép érvénybe. A parlament jóváhagyta Karol Kučera (OĽaNO) és Igor Kašper (Sme rodina) képviselők javaslatát is, melynek értelmében ez alól

2025. szeptember elsejéig kivételt élveznek azok az iskolák, melyek 2023. augusztus 31-ei dátummal nem rendelkeztek tornateremmel.

Ez a kétéves halasztás érvényes az egyházi iskolák negyedik évfolyamára is, mivel a negyedik évfolyamban az aktuális oktatási keretterv szerint csak egy szabadon felhasználható óra áll rendelkezésre, melyet az egyházi iskolák hittan oktatására fordítanak.

Az oktatási törvény módosító javaslatát az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek egy csoportja terjesztette a parlament elé. Indoklásuk szerint a gyerekek 30 százaléka számára a tornaóra jelenti az egyedüli mozgással, sportolással töltött időt, további 40 százalékuk pedig csak alkalmanként végez fizikai aktivitást.

Érvelésükben hivatkoznak az egészségügyi minisztérium állásfoglalására is, mely támogatta a tornaórák számának növelését, rámutatva a mozgás hiányának egészségügyi kockázataira, de arra is, hogy sok iskolában hiányoznak a sporttevékenységhez szükséges feltételek, az alapiskolák 50 százalékának nincs saját tornaterme, más iskola tornatermébe járnak a diákok, ha van erre lehetőség.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Címkék: testnevelés
Cookies