Back to top

Az alacsony jövedelműek adócsökkentéséről is tárgyalni akarnak

Publikálva: 2019, január 3 - 13:30
A kormány 2019-ben kezd tárgyalni az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok adóterheinek csökkentéséről. Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Peter Pellegrini kormányfő, melyen Peter Kažimír pénzügyminiszter is részt vett.
Az alacsony jövedelműek adócsökkentéséről is tárgyalni akarnak

A miniszterelnök hozzátette: az adócsökkentés a minimálbért, vagy az annál valamivel többet kereső dolgozókat érintené. Pellegrini szerint az intézkedésnek visszamenőleges hatálya is lehet. „Ha az intézkedést év közben fogadjuk el, akkor is érvényes lesz az egész 2019-es évre, mivel az éves elszámolást fogja érinteni. Az emberek így mind a 12 hónapra megkapnák a kedvezményt 2020-ban, az éves elszámolás keretében” – magyarázta a kormányfő. Kažimír elmondása szerint már megkezdődött jövedelemadót és néhány egyéb járulékot érintő törvénymódosító eljárás.

A következő hetekben tehetnek javaslatokat a szakértők, a munkáltatók, a cégek, az adótanácsadók és a számviteli könyvvizsgálók. A miniszter hozzátette: ha a koalíciós partnerek elfogadják a törvényjavaslatot, azt május végén, június elején terjeszthetik a kormány, majd a parlament elé. Semmi sem utal arra, hogy 2019-ben globális válság fenyegetne minket Az ország gazdaságáról szólva a kormányfő elmondta, Szlovákiának 2019-ben nem kell tartania jelentős gazdasági megrázkódtatásoktól. „Úgy vélem, nem kell tartanunk semmilyen jelentős, drámai megrázkódtatástól. Legalábbis a jelek nem erre utalnak. Ha enyhén lassulna a gazdasági növekedés üteme azokban a kulcsfontosságú országokban, melyekhez a Szlovák Köztársaság kötődik, akkor ennek természetesen lehetnek valamilyen következményei” – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: a 2019-ben várható eseményekre Szlovákia államháztartása olyan mértékben felkészült, hogy egy esetleges válság sem befolyásolná jelentősen a gazdaságot. Nincsenek arra utaló jelek, hogy a 2019-es év drámai lesz, vagy hogy valamilyen óriási globális válság fenyegetne minket idén – mondta a miniszterelnök. Kažimír állítása szerint a szlovák gazdaságot érintő kockázatok külföldre koncentrálódnak. Példaként az Egyesült Államok és Kína, illetve az EU közötti kapcsolatokat, valamint Nagy-Britanniát és a brexitet említette.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies