Back to top

Az aktív keresők a szülői bónusszal hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához

Publikálva: 2022, július 23 - 11:28
A szülők nemzetközi napja július utolsó vasárnapjára esik és ennek apropóján a szociális minisztérium emlékeztet a műhelyében készült törvénymódosításra, ami már csak arra vár, hogy a parlament is megtárgyalja. Ha a honatyák elfogadják, akkor mindenki, aki dolgozik, elvezetéseiből hozzájárulhat szülei nyugdíjához, magyarán: néhány euróval növelheti azok időskori járandóságát.
Az aktív keresők a szülői bónusszal hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához

A gyermektelenekhez képest érezhetően alacsonyabb a nyugdíja azoknak, akik gyermekeket vállalnak.

A nyugdíj összegére negatívan hat a gyermekgondozási szabadságon töltött idő és az is, ha a szülő a karrier építése helyett inkább a csemetéivel tölti az idejét. Ebben hozna változást a szülői bónusz.

A tervek szerint ezt a Szociális Biztosító automatikusan fizetné ki a biológiai szülőknek, vagy a nevelőszülőknek. Ha valaki úgy dönt, hogy vér szerinti szülei helyett inkább a nevelőszüleinek szánja a pénz, ezt megteheti, értesítenie kell róla a biztosítót. Ha pedig valaki nem kívánja a bónusszal támogatni a szüleit, arra is van mód.

A tervezet szerint mindenki, aki dolgozik, vagyis aktív kereső, szüleinek juttathatja befizetett járulékainak 1,5 % + 1,5 %-kát. Ezzel nem nő az elvezetések összege és nem is lesz hatással a kereső későbbi nyugdíjának nagyságára.

A nyugdíjas szülők számlájára viszont emelt összegű nyugdíj érkezik, ami ezekben a nehéz időkben nagy segítség lehet. 

Ha a módosítást a parlament megszavazza, több mint 800 ezer nyugdíjas nyugdíja emelkedik.

Forrás: aktuality.sk / ma7

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies