Back to top

Az agrárszektor 285 millió euróval több támogatáshoz jut

Publikálva: 2021, július 23 - 08:38
Az agrárszektor az úgynevezett 2. pillér keretében a következő öt évben 285 millió euróval több támogatáshoz jut. A társfinanszírozás aránya jelenleg 25,7%, 2023-tól várhatóan 36,9% lesz. Erről Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) földművelésügyi miniszter tájékoztatott a kormány szerdai ülése után.
Az agrárszektor 285 millió euróval több támogatáshoz jut

„A kormány döntése nagyon fontos a gazdák, az erdészek és mindazon községek támogatása szempontjából, amelyek az úgynevezett Közös Agrárpolitika (CAP) 2. pilléréből jutnak pénzhez” – közölte Matovič. Hozzátette: az éves hozzájárulás a második pillérhez 94 millió euróról 151 millió euróra nő.

Vlčan hangsúlyozta: a megemelt támogatás elősegíti a vidék fejlődését.

Az állami dotációkból a gazdaságok együttműködését, az értékesítést és a termelést is támogatni fogják, hogy ne legyen szükség olyan termények, például burgonya behozatalára, amelyeket magunk is megtermelhetünk.

A pénzeszközök egy részét az állattenyésztés körülményeinek javítására, például a ketreces tyúktartás felszámolására fordítják majd. A tárcavezető szerint ennek költségét a mezőgazdaságban dolgozók egyedül nem lennének képesek megfizetni.

Hozzátette: Szlovákia a következő programidőszakban 12%-ról 16%-ra akarja növelni az ökoüzemmódban termő földterületek arányát. A tárca komoly pénzösszegeket fordítana arra is, hogy megoldást találjon a földtulajdon széttöredezettségének régóta fennálló problémájára.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: mezőgazdaság