Back to top

Az adóhivatalok még 120 ezer bevallásra várnak

Publikálva: 2020, október 23 - 07:01
Nem egész két héttel a kitolt adóbevallási terminus előtt, 1,1 millió adózó teljesítette a 2019-es évre vonatkozó adóbevallási kötelezettségét.
Az adóhivatalok még 120 ezer bevallásra várnak

Az adóbevallás határidejét a járvány miatt idén november 2-ra tolták ki, tehát ekkorra kell bevallani és befizetni a 2019-es év után az adót. Jelenleg a Szlovák Pénzügyi Hatóság még 120 ezer adóbevallásra vár.

A természetes személyek közül még 61 300 adózó, a jogi személyek közül pedig 58 ezer adózó nem adta le az adóbevallást.

Kerületi eloszlásban a legtöbb adóbevallásra, 10 500-ra Pozsony megyében számítanak, a legkevesebbre, 5 400-ra pedig Nagyszombat megyében. A Pénzügyi Hatóság felhívja az adózó természetes személyeket, hogy bár nem kötelességük elektronikusan kommunikálniuk az adóhivatallal, mégis, a járványügyi helyzetre való tekintettel, inkább ezt a formáját válasszák a kommunikációnak.

Ajánlják azoknak a vállalkozóknak, akik a kedvezőtlen anyagi helyzet miatt nem tudják az adót az esedékesség napján megfizetni, a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot adóügyintézőjükkel.

Az adóügyintéző csak beérkezett kérelem alapján engedélyezheti az adó elhalasztását vagy a részletfizetést. Az adóalany, aki elektronikus úton köteles kommunikálni a Pénzügyi Hivatallal, az ilyen kérelmet az FS (Finančná správa) portálon elektronikusan nyújthatja be. A kérvényhez pénzügyi és gazdasági helyzetének elemzését kell mellékelni. A természetes személynek ezt nem kell benyújtania.

A Pénzügyi Hivatal akkor teljesíti a kérelmet, ha az adótörvénykönyvben meghatározott feltételek teljesülnek. Ez azt jelenti, hogy az esedékes összeget zálogjoggal vagy a Polgári Törvénykönyv szerinti kötelezettségekkel biztosítják, és amennyiben az adó vagy a hátralék összege meghaladja a 3000 eurót.

Az engedélyezett halasztás vagy részletekben történő fizetés időtartamára az adóalany a halasztott adó vagy az engedélyezett részlet összegére tíz százalékos éves kamatot fizet. Az adókezelő az adófizetés napjától, azaz november 2-tól számítva legfeljebb 24 hónapig engedélyezheti az adófizetés elhalasztását vagy a részletfizetését.

forrás: ma7.sk/Matus Tibor

Ezt már olvasta?

Cookies