Back to top

Az 1956-os magyar forradalomra emlékezünk ma

Publikálva: 2019, október 23 - 15:02
Dunaszerdahely város emleknapjai es jeles napjai között ott szerepel a mai, október 23-ai dátum is: az 1956-os forradalom emléknapja. Városunkban így hivatalos programokakkal is megemlékezünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.
Az 1956-os magyar forradalomra emlékezünk ma

A forradalom áldozatainak lelki üdvéért 16.00 órától szentmisét mutatnak be a helyi római katolikus Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-plébániatemplomban.

Ezt követően kerül sor a Városi Hivatal mellett található, a diktatúrák áldozatainak emlékművénél, 17.00 órakor a forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett emlékünnepségre.

Köszöntőt mond dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere.

Ünnepi beszédet tart Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Közreműködik a Kodály Zoltán Alapiskola mellett működő gyerekkórus Gaál Zöld Ágnes vezetésével és a Novus Ortus Diákszínpad.

A koszorúzás után szabadtéri koncertet ad a Kiss Kata Zenekar.
______________

A Kiss Kata zenekar 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy a népzenét egy mai modern formában adja elő, ezáltal pedig erősítse a hagyományőrzést, a nemzeti összetartozást a fiatal generáció körében.

2019. június 4-én, a Tiranoni békediktátum aláírásnak 100. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján kezdetét vette a Kiss Kata Zenekar 100 koncertből álló Magyarból Jeles turnéja a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával.

Orbán Viktor is beszédet mondott a Rákóczi Tábor és Rendezvény Központban Sátoraljaújhelyen – a megemlékezésen a Rákóczi Szövetség szervezésében mintegy ezer fiatal felnőtt vett részt az egész Kárpát medencéből, de az USA-ból, Brazíliából, Argentinából, Uruguayból is érkeztek magyar testvéreink, hogy együtt érezhessük: Magyarnak lenni igenis jó!

A Kiss Kata zenekar koncertsorozatának célja, hogy szellemileg és kulturálisan is támogassa a Kárpát medencei magyarokat, erősítse a nemzeti identitást és az összetartozás érzését.

A Zenekar „100-as” turnéjának állandó vendége: Maszkura ( Bíró Szabolcs, a Maszkura és a Tücsökraj énekese)

Koncertet adtak: Tiszapéterfalván(Kárpátalja), Salánkon (Kárpátalja), Balatongyörökön, Monokon.

2019. augusztus 3-8-ig tartó erdélyi útjuk során több helyszínen léptek fel: Nyárádszereda, Vajdaszentivány, Magyarberkesz, Szamosardó, Nagyvárad, Parajd, Erdőszentgyörgy.

Terveznek koncerteket Burgenlandban, a Felvidéken, a Vajdaságban, Muravidéken és Horvátországban is. A koncertsorozat 2020. májusáig tart.

Ezt már olvasta?