Back to top

Az 1848/49-es forradalom felvidéki hősei – diákszemmel

Publikálva: 2023, október 24 - 19:38
1848 március idusán Magyarországot, így Pestet is elérte az Európában tomboló forradalmi hullám, a népek tavasza. A 175 évvel ezelőtti világformáló események évfordulójára a Csemadok Országos Tanácsa és Ifjúsági Tagozata Trombita harsog, dob pereg címmel történelmi vetélkedőt hirdetett középiskolások számára, amely az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc Felvidéken lezajlott történései köré összpontosult. A 2023. október 19-én Komáromban megrendezett országos döntőn hét csapat mérte össze tudását – a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát a Berecz László, Menyhart Kevin és Szighardt Emma alkotta trió képviselte.
Az 1848/49-es forradalom felvidéki hősei – diákszemmel

A zsűri elnöke Kovács László nyugalmazott tanár és iskolaigazgató volt, munkáját Limpár Péter történész és Bárdos Gábor pedagógus segítette.

 A versenyzőknek számos igényes, egyben kreatív feladattal kellett megbirkózniuk. Délután már mindenki – diák és tanár egyaránt – izgatottan várta az eredményhirdetést, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Végül pontegyenlőség miatt a képzeletbeli dobogó legfelső fokára három csapat állhatott fel, köztük Laci, Kevin és Emma.

A nyereményük a különféle tárgyi jutalmak mellett egy tanulmányi kirándulás is, melynek keretén belül a forradalom és szabadságharc felvidéki emlékhelyeit keresik fel. 

Kedves diákok, fogadjátok a jómagam és az egész iskolai közösség gratulációját, megküzdöttetek a sikerért!

Duborszky Attila

Ezt már olvasta?

Cookies