Back to top

Augusztus 21-ig jelölhetnek tagokat a pártok a választási bizottságokba

Publikálva: 2023, július 27 - 09:18
Augusztus 21-ig jelölhetnek tagokat a körzeti és járási választási bizottságokba azok a pártok, amelyek indulnak a szeptemberi választáson.
Augusztus 21-ig jelölhetnek tagokat a pártok a választási bizottságokba

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért felelős osztályának vezetője elmondta, már közzétették, hogy melyik településen hány szavazókört kell kialakítani a lakosság száma alapján, hogy a pártok máris készülhessenek a bizottsági tagok delegálására.

„Azok a pártok, amelyek biztosak benne, hogy a belügyminisztérium bejegyzi őket a választásra, készülhetnek a bizottsági tagok bejelentésére, mert összetett folyamatról van szó” – mondta Chmelová.

A körzeti választási bizottságok tagjait a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni, a járási bizottsági tagokat a járási hivatalban. Ezenkívül a külföldről érkező levélszavazatok számlálását végző külön választási bizottságokat is létre kell hozni. Ezek tagjait az állami választási bizottságnál kell bejelenteni. Minden további részlet megtalálható a belügyminisztérium honlapján.

A levélszavazatokat feldolgozó speciális választókörzetek számát augusztus 10-ig teszi közzé a minisztérium, ezek száma attól függ, hányan regisztrálnak majd a postai úton való szavazásra.

Nem feltétel, hogy a körzeti szavazóbizottság tagjának az adott településen legyen az állandó lakhelye. Minden bizottsági tagnak meg kell őriznie a pártatlanságát a feladatai végzése során, egyetlen induló szubjektummal szemben sem tanúsíthat sem annak kedvező, sem hátrányosan megkülönböztető magatartást.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies