Back to top

Átalakítják a tanulókat segítő tanácsadói és megelőző rendszert

Publikálva: 2023, január 7 - 09:09
A családokat és iskolákat segítő reform célja koordinált és komplex gondoskodást nyújtani a gyermekek, tanulók részére, melytől a tanácsadói szolgáltatások színvonalának emelését várják. A reform fokozatos bevezetése idén január elsejétől vette kezdetét.
Átalakítják a tanulókat segítő tanácsadói és megelőző rendszert

Mint ahogy erről az oktatási minisztérium tájékoztatott, a változtatás nyomán kétféle intézményrendszert alakítanak ki ezen a területen, melyek pontosan meghatározott tevékenységi körrel, személyi felszereltséggel és jogi háttérrel működnek majd.

Ján Horecký ideiglenesen megbízott oktatásügyi miniszter szerint ezáltal a szülőknek és az iskoláknak jobb áttekintésük lesz arról, hogy gyermeküket melyik központba irányítsák.
„A reform célja, hogy egy tanácsadói intézményben több területen dolgozó szakemberek is rendelkezésre álljanak, így logopédusok, speciális pedagógusok, pszichológusok, szociális és gyógypedagógusok is“ – közölte Horecký.

A rendszer több egymáshoz kapcsolódó és egymást kölcsönösen támogató, együttműködő szintből tevődik össze.

A legkönnyebben hozzáférhető szolgáltatásokat, mint például a megelőzést az első szinten, közvetlenül az iskolákban biztosítják majd. Az iskolai támogatási rendszer második fokozatba tartozó csoportja – asszisztensek, logopédusok, speciális pedagógusok – a gyermekek fejlődésének támogatására irányuló stratégiáért felelnek.

„Az iskolai támogatói csoport fontos részét képezi a tanácsadói rendszer reformjának, mert kapcsolatot biztosít a felsőbb szintű támogatói csoportokhoz“ – magyarázta a minisztérium.
A negyedik szinten a segítségnyújtás az egészségkárosodott gyermekekkel való foglalkozásra és speciális szaktevékenységre irányul. A tárca szerint a harmadik és a negyedik szint tevékenységének összekapcsolása teremti meg a feltételeket a sokkal komplexebb, multidiszciplináris gondoskodáshoz.

„A harmadik és a negyedik szinten zajló tevékenységet a tanácsadói és megelőzési központok (CPP) végzik, melyek felváltják az eddigi pedagógiai-pszichológiai és megelőző központokat (CPPPaP)“ – tájékoztattak.

Ezek a központok szakmai tevékenységet folytatnak, függetlenül a konkrét diagnózistól, fejlődési rendellenességtől vagy egészségkárosodástól, minden gyermek számára a születéstől az életpályára való felkészülés befejezésééig. „Azon gyermekek esetében, akiknek komolyabb, speciálisabb szakmai segítségre van szükségük, az ötödik fokozat révén specializált, szakosodott tanácsadói és megelőzési központ (ŠCPP) áll rendelkezésre az eddigi speciális pedagógiai tanácsadói központ (CŠPP) helyett“ – tették hozzá.

Ezek magas színvonalú, speciális szakmai tevékenységet végeznek, mely egy adott egészségkárosodásra irányul, például a kommunikációs készség sérülésére, vagy a látás- és hallásproblémával küzdő, illetve szellemi vagy testi fogyatékossággal küzdő gyermekek fejlesztésére a születéstől egészen a jövendő foglalkozásra aló felkészítés befejezéséig.

További változásnak számít az oktatásügyben, hogy az idei évtől kezdve az iskolai étkeztetésben az élelmiszerárak drágulása miatt és az ételek minőségének megőrzése érdekében az eddigi három díjszabási fokozat helyett öt új lép érvénybe. Változás lesz a felnőtt étkezők esetében is, januártól az iskolák és iskolai intézmények alkalmazottai az „A” díjszabási fokozatból „B”-be kerülnek át, ami 20 százalékos drágulást jelent a számukra.

Ugyancsak januártól 10 százalékkal, szeptembertől pedig 12 százalékkal emelik a pedagógiai és szakdolgozók fizetését. Szintén januártól a nem pedagógiai alkalmazottak fizetését 7 százalékkal, szeptember elsejétől pedig 10 százalékkal emelik.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies